17 вересня у Києві пройде акція «Я не боюсь діяти». Ця публічна акція – продовження флешмобу #ЯНеБоюсьСказати, який змусив соцмережі обговорювати “незручне” питання насильства над жінками.

Мета ходи – зробити чутним голос жінок у публічному просторі, а самих жінок видимими; це заява про солідарність і підтримку жінок, які зазнали насильства; це заперечення того, що жінці має бути соромно за насилля спричинене над нею.

Ми критикуємо культуру, де постраждалу звинувачують у злочині, а ґвалтівників виправдовують зовнішнім виглядом чи поведінкою жінки*.  Проблема насильства є замовчуваною, її вважають “особистою справою” жінки, а її прояви визначаються як одиничні випадки. Але акція #ЯНеБоюсьСказати показала масштаб катастрофи в суспільстві. Культура зґвалтування спрямована на жінок*, а насилля, в будь-яких проявах, присутнє в житті кожної з нас: улюлюкання, ігнорування “ні” (нашого небажання вступати у контакт), жарти/пропозиції сексуального характеру, мацання, зґвалтування тощо.

Проблема не в нашому одязі чи поведінці. Проблема в нападниках та культурі, яка підтримує та заохочує злочини. Тому тільки ми самі можемо захистити себе та інших жінок. Не можна миритися з суспільством, де виправдовують ґвалтівника, звинувачують жертву та підтримують експлуатацію!

Одна з наших вимог – створення умов для дотримання Стамбульської конвенції, а саме:
– формування незалежної комісії з протидії домашньому та гендерному насиллю;
– її співпраця з жіночими громадськими організаціями/ініціативами;
– створення кризових і медико-реабілітаційних центрів для людей, які зазнали гендерного/домашнього насилля;
– підтримка і створення нових безкоштовних «гарячих ліній» кваліфікованої та конфіденційної допомоги людям, які зазнали гендерного/домашнього насилля.

Не дамо вулиці та суспільству контролювати нашу свободу та сексуальність! Не дамо суспільству критикувати і придушувати наш голос! Не дамо засоромити себе за вчинки інших!

*кажучи “жінки”, ми маємо на увазі всіх людей, які мають досвід «жіночої» соціалізації і/або ідентифікують себе як “жінки”.

Організатор_ки акції: FemSolutionInsight LGBTQ NGOROR Kyiv
Про місце акції можна дізнатися тут: https://www.facebook.com/events/252976355096566/

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.