Найбідніший район Барселони запускає пілотну схему «базового доходу»: в рамках новаторського соціального експерименту мешканцям буде виплачуватись грошова допомога, що дозволить їм піднятись над межею бідності.

Переклав Симон Ємченко

Район Бесос (Besós) у Барселоні обрали для впровадження пробної програми Європейського Союзу, згідно з якою 13 млн євро нададуть для втілення «інноваційних та креативних рішень», спрямованих на розв’язання проблеми бідності у містах.

Разом зі столицею Каталонії до переліку міст, що випробують цю схему, увійшли Утрехт у Нідерландах та Гельсінкі у Фінляндії. Найбідніші жителі у вибраних районах два роки отримуватимуть грошову допомогу для забезпечення своїх базових потреб.

Для експерименту, що отримав назву B-Mincome, у районі Бесос випадковим чином обрали 1 тис. домогосподарств із низьким рівнем доходів. Протягом двох років їм будуть виплачувати від 400 до 525 євро на місяць.

Учасників поділять на чотири групи, для кожної з яких допомога надаватиметься в різний спосіб. Це дозволить проаналізувати, як краще підтримати малозабезпечені родини.

Очікується, що особи, залучені до експерименту, приєднаються до програм із пошуку довгострокового працевлаштування та проектів соціальної інтеграції.

Суть полягає в тому, щоб побачити, як змінюється ситуація в домогосподарстві за умови покриття його базових витрат – наприклад, квартплати.

«Ми хочемо дослідити, який вплив матиме гарантія збереження права на житло»,додає Лая Ортіз, відповідальна за соціальну політику у міській раді Барселони.

Ініціатива планує спростувати твердження, що допомога у зв’язку із безробіттям начебто зменшує прагнення шукати роботу.

Згідно з Раффаелем Барбато, менеджером проекту, експеримент має на меті «здійснити революцію, радикально змінивши шляхи боротьби з бідністю у містах».

B-Mincome також призначений, щоб «протестувати й проаналізувати, як саме ефективні форми універсальної економічної підтримки разом із забезпеченням таких потреб як житло, навчання, робота й участь у житті громади можуть зменшити рівень бідності».

Результати пілотного проекту в трьох різних містах Європейського Союзу будуть використані для порівняльного аналізу вартості та ефективності різних стратегій боротьби з бідністю «з метою забезпечення кращої якості соціальних послуг».

Джерело: https://www.thelocal.es/20170601/barcelonas-poorest-residents-will-test-minimum-income-scheme-in-social-experiment

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.