В суботу, 28 жовтня, вперше з 2013 року у Києві пройде Конопляний Марш Свободи. Головними вимогами цьогорічного Маршу стануть декриміналізація незначних правопорушень у сфері обігу наркотиків, та врегулювання законного доступу українських пацієнтів до ліків на основі канабісу.

За словами організаторів маршу, що поріг кримінального переслідування по статті 309 ККУ – «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту» – становить 5 грам і є найнижчим в Європі. Це призводить до зловживань правоохоронних органів, що відкривають непомірно велику кількість кримінальних справ по найлегшій статті, тоді як серйозні злочини залишаються поза увагою правоохоронців.  За словами прес-аташе маршу Тараса Ратушного, у 2016 рік за збут наркотиків було винесено всього 729 вироків, в той час, як за зберігання без мети збуту – 6997, а з них більше 5000 – за зберігання малозначних кількостей. 

Також учасники Маршу вимагатимуть затвердити порядок використання канабісу у наукових цілях, щоб розпочати дослідження можливостей використання канабіноїдів як лікарських засобів. Такі ліки вже давно застосовуються у світовій практиці для пацієнтів з важкими формами епілепсії та онкохворих.

Організаторами Маршу Свободи цього року стали громадські об’єднання «Об’єктивна реальність», «Наркополітика» та «Єдиний досвід» (United Experience) за участі ГО «Українська конопляна асоціація». 

Початок маршу о 12:00

Офіційний сайт маршу: https://marshsvobody.blogspot.com

Зустріч в мережі Фейсбук: https://www.facebook.com/events/602642196606568

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.