У п’ятницю, 19 січня, у Києві відбудеться акція вшанування пам’яті правозахисника Станіслава Маркелова  і журналістки Анастасії Бабурової, вбитих російськими неонацистами у 2009 році. Вбивство було здійснене членами підпільної ультраправої організації БОРН, що активно співпрацювала з російською владою. Цього року правозахисники, активісти та знайомі Станіслава та Анастасії вдесяте зберуться, щоб згадати вбитих, а також нагадати про інші злочини, скоєні ультраправими.

Політичне вбивство Станіслава Маркелова  і Анастасії Бабурової стало частиною терору, який російські ультраправі вели і ведуть проти мігрантів, людей інших національностей, лівих активістів та активісток, представників ЛГБТ-спільноти, заявляють організатори і наголошують, що ця проблема не обмежується Росією, але актуальні і в Україні. При чому з року в рік ця актуальність лише зростає. “На підконтрольній Україні території саме політично-мотивовані бойовики становлять найвищу небезпеку для громадянських та людських прав. Іноді вони інтегровані до силових структур, а іноді діють як легальні політичні групи чи ховаються під іменем «невідомих патріотів». За свої злочини (напади, вандалізм і перешкоджання зібранням) вони не несуть відповідальності”  – йдеться у заяві.

Акція розпочнеться о 13:00 на Михайлівській площі.

Подія у мережі Facebook: https://www.facebook.com/events/1745331482173052

Про те, як склалася доля колишніх членів БОРН, що після розгрому організації перебралися в Україну, читайте в статті: «От Донбасса до «Азова»: украинское досье БОРН»

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.