Ірландія зробила вибір. 66,4% ірландців підтримали скасування Восьмої Поправки до Конституції, що визнавала рівні права за ембріоном та жінкою під час вагітності й була підставою для криміналізації абортів. Проти проголосували 33,6% при загальній явці 64,13%, а противники декриміналізації абортів визнали свою поразку, не дочекавшись остаточних результатів.

0

Референдум має на меті суттєво переглянути законодавство про аборти, яке тут є одним із найбільш суворих у Європі. Так, незаконно зроблений аборт міг стати причиною ув’язнення жінки на термін до 14 років. Тим не менше, в країні процвітала контрабанда медичних засобів для переривання вагітності та «абортний туризм» у сусідню Британію.

Події навколо референдуму викликали небувалий ажіотаж у країні, фактично поділивши її на прихильників традиційного католицизму і тих, хто бажає змін. Тим не менш, такий розподіл виявився скоріше фікцією. Проти скасування поправки проголосували лише в одному регіоні — Донегол (Donegal), що на півночі країни. Тобто переважна більшість жителів сільських регіонів голосували так само, як і жителі міст.

Як показав екзитпол, проведений одразу після голосування, ідея скасування заборони на аборти перемогла майже в усіх вікових групах за винятком тих, кому за 65. І чим молодша аудиторія, тим суттєвіша підтримка реформи, як показує референдум. Так, серед наймолодшої категорії віком від 18 до 24 років за скасування Восьмої Поправки проголосували 87%, як показало опитування.

Не було особливого розриву і у гендерному вимірі. Скасування заборони на аборт чоловіки підтримували не набагато менше, ніж жінки: «за» проголосували 70% жінок та 65% чоловіків. Ці дані можуть бути дещо скориговані в офіційних результатах, але, тим не менш, вони свідчать про підтримку права на аборти у майже всіх групах населення.

00

Після імплементації результатів референдуму уряд збирається дозволити процедуру аборту до 12 тижнів з моменту запліднення. Це менше, ніж у більшості європейських країн, але, тим не менш, це суттєвий крок для ірландських жінок.

Більше про абортне законодавство в Ірландії та передумови референдуму — у нашому матеріалі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.