Завдяки лояльному законодавству, низьким цінам та великій кількості молодих жінок, що бажають стати донорами яйцеклітин, Україна швидко перетворюється на країну-постачальницю яйцеклітин для безплідних пар з усіх куточків світу. Тоді як українські клініки пропонують замовити яйцеклітини онлайн з доставкою на п’ять континентів, внутрішня логіка та динаміка цього зростаючого ринку залишаються значною мірою невивченими та неврегульованими.  

Лекція Поліни Власенко, що відбудеться у середу, 25 липня, о 19:00 у «Феміністичній майстерні» (пл. Ринок 42), розкриває, як дискурс альтруїзму і позиціювання яйцеклітин як подарунку життя приховує той факт, що їхня цінність постає з важкої репродуктивної праці українських жінок-донорок. Що спонукає жінок до донорства? Хто такі донорки яйцеклітин? Яким є їхній досвід та розуміння процедури? Якими є умови їхньої праці? Які наслідки має донорство в їхньому житті? Відповіді на ці та інші питання дає багаторічне дослідження донорства яйцеклітин в Україні, здійснене методом включеного спостереження у клініках репродуктивних технологій, а також шляхом проведення більше 130 інтерв’ю з донорками яйцеклітин, сурогатними матерями, лікарями та агентами.

Поліна Власенко — PhD-студентка на кафедрі антропології Індіанського університету в Блумінгтоні, США, магістерка гендерних студій Люндскьго університету та випускниця Києво-Могилянської академії.

Вхід на лекцію вільний.

Шукайте відеозапис події на YouTube-каналі «Феміністичної майстерні».

Ілюстрація: Eleanor Hardiman

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.