Тисячі співробітників Amazon у Європі протестували в «чорну п’ятницю», вимагаючи збільшити зарплати та покращити умови праці складських працівників. За даними профспілки UNI Global, котра допомагала координувати протест, участь у страйку взяли близько 2400 робітників, хоча люди на місцях називали більші цифри.

В Іспанії, за даними профспілок, в одноденному страйку взяли участь 1600 працівників. Також видання Business Insider з посиланням на El Confidencial повідомило, що керівництво Amazon, дізнавшись про запланований страйк, просило місцеву поліцію втрутитись і змусити протестувальників повернутися до роботи. Amazon назвали цю інформацію неправдивою.

Британська профспілка GMB вже заявляла про нелюдські умови праці на складах Amazon та часті випадки травматизму. Зокрема вони виявили, що за останні три роки до 14 складів Amazon швидку викликали 600 разів. До одного з них за цей період медики приїздили 115 разів через удари током, кровотечі, біль у грудях та інші травми. При цьому за той самий проміжок часу на схожий за розмірами склад неподалік швидку викликали лише 8 разів.

Компанія Amazon, чий власник Джеф Безос є найбагатшою людиною світу, неодноразово була об’єктом критики в Європі та США через низькі зарплати та погані умови праці. У США одним із найактивніших критиків компанії є сенатор Берні Сандерс, котрий у вересні навіть подав законопроект BEZOS (Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies). У цьому законопроекті пропонувалося обкласти податком компанії, працівники яких через низькі зарплати змушені покладатися на програми соцзабезпечення. «Платники податків не мають субсидувати працівників компанії містера Безоса, чий статок становить 155 мільярдів доларів. Це абсурд», — заявив Сандерс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.