Сьогодні зранку о 7:30 слідчі Подільського району м. Києва провели обшуки в помешканнях двох активістів львівських організацій «Чорний стяг» та «Екологічна платформа» — Тараса Богая і Олега Кордіяка. За результатами обшуку правоохоронцям так і не вдалося знайти нічого протизаконного, але було вилучено телефони, жорсткий диск та наклейки на екологічну тематику. Обшуки відбулися за рішенням Подільського районного суду м. Києва по справі нападу на колишнього бійця ДУК «Правий сектор» Дмитра Іващенка. Проте жодних підозр активістам оголошено не було.

Це не перша спроба правоохоронців натиснути на «Чорний стяг». Ще у 2016 році, невдовзі після створення організації, СБУ вже затримувала Олега Кордіяка й оприлюднила заяву про викриття групи «ліворадикалів», які нібито готували провокації першого травня з метою «дестабілізації ситуації в регіоні». Та нічого небезпечнішого за листівки із закликом виходити на Перше травня спецслужби тоді так і не знайшли.

У січні 2018 року львівська поліція грубо затримала учасників екологічної акції, яку організувала «Екологічна платформа». При чому зробила це після того, як учасників атакували члени ультраправих організацій. А в результаті нападу представників «Національного корпусу» на трьох активістів і активісток «Чорного стягу» та їхнього друга, що стався 23 вересня цього року, жертви нападу отримали серйозні травми та були госпіталізовані. Нападників так і не знайшли.

Політичні мотиви вбачає у обшуках представник організації «Чорний стяг» Антон Парамбуль: «Актив “Чорного стягу” й “Екологічної платформи” у Львові є найбільш організованими і опозиційними з-поміж непартійних структур. Тому варіант зачистки перед виборами виключати не варто. Можливо, якби ввели військовий стан у Львові, то були б серйозні обшуки і затримання. А так — обійшлося цим».

За попередньою інформацією, цього ранку обшуки також відбулися у київських та дніпропетровських антифашистів. Приводом стала ухвала того самого судді, що санкціонував обшуки у львів’ян.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.