У суботу, 19 січня, відбудеться вже десята акція пам’яті адвоката Стаса Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової, яких вбили російські неонацисти.

Це політичне вбивство є частиною терору, який російські ультраправі вели і ведуть проти мігрантів, людей інших національностей, лівих активістів та активісток, представників ЛГБТ-спільноти.

Але проблема неонацистського насильства не обмежується Росією. На жаль, її актуальність в Україні лише зростає. На підконтрольній Україні території саме політично мотивовані бойовики становлять найвищу небезпеку для громадянських та людських прав. Іноді вони інтегровані до силових структур, а іноді діють як легальні політичні групи чи ховаються під іменем «невідомих патріотів». За свої злочини (напади, вандалізм і перешкоджання зібранням) вони не несуть відповідальності.

2018 рік став рекордним за кількістю скоєних нападів на політичних активістів, представників ЛГБТ-спільноти та етнічних меншин. А один із таких нападів закінчився вбивством рома Давида Папа. Тож цієї акцією організатори ставлять на меті не лише згадати жертв ультраправого насильства, а й привернути увагу до насильства, що відбувається тут і зараз.

Подія на Facebook.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.