Вчора після місяців боротьби з лейкемією помер соціолог Ерік Олін Райт. Як представник традиції аналітичного марксизму, Райт займався передусім аналізом класової структури сучасного капіталістичного суспільства.

Про Райтову концепцію класової структури, а також наявні дебати про способи визначення сучасних класів (передусім про ідею суперечливих класових позицій) можна почитати у перекладі його докладної статті. Дослідник застерігає, що хоча критерієм визначення адекватності того чи іншого підходу часто стає його вірність класичним текстам, а не здатність пояснювати світ, проте широкі дискусії все ж важливі, оскільки розвиток теорії соціальних змін у суспільстві невід’ємний від відповідної концептуалізації його класової структури.

У 2010 році вийшла праця Райта «Уявляючи реалістичні утопії», присвячена пошукам можливих форм інституційного існування егалітарних альтернатив капіталізму. Тоді як капіталізм виглядає для багатьох як природний стан справ, який неможливо змінити, у цій книжці Ерік Олін Райт намагається критично оцінити потенціал деяких уже наявних інституцій та соціальних зв’язків у сприянні поступу тих демократичних цілей рівності, що історично пов’язані із соціалістичними ідеями. Так, він звертається до проектів партисипативного бюджетування, базового доходу, «Вікіпедії», робітничих кооперативів. З конкретними вимогами, які до цих альтернатив висував Райт, можна ознайомитися у перекладі його тексту українською.

«Тепер ми живемо у світі, в якому радикальні візії можливих перетворень частіше висміюються, а не сприймаються серйозно. Поряд із постмодерністським неприйняттям “великих наративів” існує ідеологічне відкидання великих проектів, навіть серед людей, які все ще залишаються лівими. Це не означає відмову від егалітарних емансипаційних цінностей, але відображає існуючий цинізм щодо людської спроможності реалізувати ці цінності в значних масштабах. Проте цей цинізм, у свою чергу, послаблює прогресивні політичні сили в цілому. Ця книга є спробою протистояти цьому цинізму», — пише він.

Своїм проектом «Реальних утопій» (Real Utopias Project), над яким Райт працював ще з 1990-х, дослідник прагнув докластися до розвитку емансипативної соціальної науки — такої, що прагне створювати наукове знання, яке було б релевантним для колективних проектів, котрі підважують наявні форми пригноблення.

Проект «Реалістичних утопій» був презентований і в Україні. Навесні 2013 року Ерік Олін Райт відвідав Київ, де провів серію лекцій на кафедрі cоціології Києво-Могилянської Академії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.