Сьогодні Головинський районний суд міста Москва продовжив до 12 лютого термін утримання під вартою аспіранта мехмату МДУ, анархіста Азата Міфтахова. Після невдачі зі справою про вибухівку, тепер Азата Міфтахова звинувачують у хуліганстві. Слідство вважає його причетним до справи про димову шашку, закинуту в офіс партії «Єдина Росія» у січні 2018 року.

1 лютого 2019 року Азата Міфтахова — а разом з ним іще 11 людей, яких потім відпустили, — арештували за підозрою у виготовленні бомби. Як стверджувала поліція, в його університетському гуртожитку знайшли сліди речовин для виготовлення вибухівки. Про точне місце перебування хлопця не було відомо цілу добу. За цей час, за твердженням самого аспіранта, його систематично били та катували шуруповертом, вимагаючи визнати вину. Катування застосовували й до інших затриманих.

7 лютого на підтримку Азата Міфтахова був опублікований лист математичної спільноти Росії. Цього ж дня його випустили з ізолятора, не обравши жодного іншого запобіжного заходу. Але одразу затримали знову, вже за звинуваченнями у хуліганстві. Головним доказом проти Міфтахова є свідчення «засекреченого свідка», який не зміг пригадати ні одягу, ні рис обличчя аспіранта, але, як стверджує слідство, через рік впізнав його за «характерними бровами».

Справа Азата Міфтахова — далеко не перша у переліку справ, порушених проти членів анархістського руху в Росії. Найбільшою наразі лишається так звана «Справа мережі», у якій звинувачені активісти також пережили тортури й досі перебувають у російських в’язницях. Про «Справу мережі» можна дізнатися з документального фільму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.