Більше року пройшло з подій минулої весни, коли Україною прокотилася хвиля нападів на ромів. А 23 червня буде рік після погрому у Львові, де у ході нападу на ромське поселення було вбито 23-річного Давида Папа, а ще двоє хлопців і жінка отримали ножові поранення. Напад став шостим у серії погромів, старт яким дало ультраправе угрупування С14, члени якого спалили тимчасове ромське поселення на Лисій горі у Києві. Про підсумки розслідувань цих нападів, а також про причини розпалювання ворожнечі проти ромів і мало йтися на сьогоднішній дискусії в Українському кризовому медіа-центрі, яку організував ромський фонд «Чіріклі». Проте провести захід так і не вдалося: його зірвали праворадикали.

За словами керівника Групи моніторингу прав національних меншин В’ячеслава Ліхачова, погроми у 2018 році мали характер імітуючих. Велика суспільна увага до погрому на Лисій горі, розголос у ЗМІ, бездіяльність правоохоронних органів та підтримка погромників з боку частини суспільства зробила такі напади надзвичайно привабливими для інших ультраправих груп. Фактично, з масовим засудженням зіткнувся лише другий львівський погром, що закінчився вбивством. Але навіть тоді лунали думки щодо «російського сліду» злочину. Безкарними ці злочини залишаються і через рік. Наразі матеріали жодної зі справ про погроми, окрім вбивства у Львові, так і не були передані до суду.

Напади 2018 року призвели лише до більшої закритості ромської спільноти, зазначив проектний координатор фонду «Чіріклі» Юліан Кондур. Також він зазначив, що державна політика у ромському питанні так і залишається неефективною. Частину проблем просто перекладають на неурядові організації. Водночас серед представників цього самого «громадянського суспільства» дедалі частіше можна побачити людей, що безпосередньо причетні до погромів.

Серед спікерів дискусії також були вказані представник Нацполіції Костянтин Тарасенко та директор Представництва Freedom House в Україні Метью Шааф, але виступити їм вже не судилося. На підлозі прес-центру чоловік у військовій формі (як з’ясувалося пізніше — Максим Ярош) розкрив пакет, звідки почав діставати ножі, сокиру, шило та дві пляшки віскі. За його словами, все це було відібрано від ромів, які нападають на українців. «Это карманники, ромы. Все ромы классные, но почему-то каждый карманник — ром», — сказав чоловік, а згодом, розгорнувши державний прапор, назвав ці напади «нападом на Україну».

Ще двоє хлопців, що представилися членами організації «Невідомий патріот», звинуватили учасників панелі у расизмі, адже ті не хочуть вирішувати «проблему ромів», яка починається з «поведінки ромів». Темою ромів ця організація цікавиться не вперше. 18 травня минулого року вони найняли безхатченків для зриву акції солідарності з ромами на Михайлівській площі Києва, яку організували художники з об’єднання «Худрада».

Згодом до прес-центру прибув наряд поліції, але відновити нормальне проведення заходу так і не вдалося, тож адміністраторка зали оголосила про припинення заходу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.