26 червня у галереї «Set» відбудеться лекція культуролога та перекладача Андрія Рєпи «Любов двох монстрів: Ганна Арендт між Гайдеґером і Голокостом».

Водночас це захоплива історія чоловіка та жінки. Спершу вони були коханцями, потім ворогами, нарешті — після війни — друзями вже до самої смерті. Як же так сталося, що єврейка і свідок Голокосту, запекла критикиня «тоталітаризму» залишилася глибоко вірною та близькою нерозкаяному нацистському мислителю та членові НСДАП? Невже це банальна love story на кшталт «Красуні та чудовиська»? Виявляється, що ні: їхній зв’язок не випадковий. Щоб спробувати розплутати цей скандальний вузол, нам доведеться по-новому поглянути на ідейну еволюцію Ганни Арендт, ідеологічну основу нацизму й інтелектуальні витоки «банальності зла».

Лекція відбудеться в рамках публічної програми виставки Маріанн Холленштайн «Стан Людини», що надихається творами відомої мислительки Ганни Арендт та її листуванням із близькими їй людьми, зокрема з філософом Мартином Гайдеґером. «Це привід для нас поговорити про непрості стосунки та тісний зв’язок — особистий та ідейний — цих двох ключових для ХХ століття “монстрів” — адже вони були більше, ніж просто люди — це насамперед дві дуже впливові та потужні філософські “машини війни”, що надовго сформували для багатьох поколінь розуміння історії, політики, техніки і творчості, та й загалом сучасного світу, в якому ми живемо», — говорять організатори виставки.

Лекція відбудеться у середу, 26 червня о 19:00.Подія безкоштовна, вхід за попередньою реєстрацією за посиланням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.