У середу, 15 січня, Федерація профспілок України проведе перший протест проти прийняття Проекту закону «Про працю», схваленого Кабміном наприкінці минулого року. Закон має змінити Кодекс законів про працю — «конституцію» у сфері праці — і, на думку експертів з трудового права, суттєво обмежить трудові відносини на користь роботодавців, в той час як інший законопроект №2681 фактично позбавить профспілки можливості відстоювати інтереси найманих працівників. Акція відбудеться біля Комітетів Верховної Ради України за адресою вул. Банкова, 6-8.

Проект закону «Про працю» був розроблений та внесений до Верховної Ради без жодного обговорення з експертним середовищем, профспілками чи громадськими організаціями, а представники від партії «Слуга народу» ще раніше заявляли про своє бажання «трохи наїжджати на права і дискримінувати найманого працівника». За оцінками юристів, законопроект є найбільш неоліберальним з усіх, що коли-небудь були винесені на голосування до парламенту, і прямо суперечить 22-й статті Конституції, адже суттєво звужує права та свободи громадян.

Як йдеться в аналізі обох документів юристами ГО «Трудові ініціативи», законопроекти передбачають:

  • звільнення за бажанням роботодавця без зазначення жодних причин;
  • широкі можливості для укладення строкових трудових договорів (до 5 років);
  • трудовий договір з нефіксованим робочим часом;
  • зменшення розміру заробітної плати за надурочну роботу, а також за роботу у вихідні та святкові дні – 120% замість 200%;
  • запровадження «гнучкого» робочого часу та дистанційної роботи;
  • можливість працювати 6 днів на тиждень з лише одним вихідним днем;
  • скасування спеціального закону про профспілки, що фактично нівелює їхню роль;
  • передача до державної власності профспілкового майна.

Акція має стати першою з серії протестів, запланованих профспілками на січень. 16 січня Федерація профспілок України скликає Всеукраїнське профспілкове віче, а у разі, якщо їхні вимоги будуть проігноровані, профспілки обіцяють вдатися до загальнонаціонального страйку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.