Більше половини населення світу — 56% — вважають, що капіталізм приносить світу більше шкоди, ніж добра. У цьому майже однаково переконані представники всіх вікових когорт, жінки та чоловіки з різним доходом. Такими є результати щорічного дослідження Edelman Trust Barometer від аналітичної компанії Edelman.

Найбільш радикально проти капіталістичної системи налаштовані у Таїланді та Індії — у цих країнах таку думку розділяють три чверті населення країн, а з європейських країн — у Франції (69%) та Італії (61%). Лише у шести країнах з 28, що взяли участь в опитуванні, населення вбачає у капіталізмі більше добра, ніж шкоди. Серед цих країн — Австралія, США, Японія. 

83% опитаних у 28 країнах переживають через потенційну можливість втратити роботу. Серед основних загроз опитані найчастіше називають розвиток фрілансу та цифрової економіки й економічну кризу, що насувається. Прикметно, що негативні наслідки нестабільної цифрової зайнятості найбільше тривожать населення країн Глобального Півдня — особливо Індії (82%), Колумбії (74%), Мексики (71%) та Малайзії (70%). 

Три чверті населення світу говорять про почуття несправедливості та прагнуть змін. При цьому у те, що з наявними  викликами зможуть справитися нинішні політики, вірять лише 66%. 

Загалом, ні релігійні лідери, ні урядовці особливої довіри у людей не викликають. Їм довіряють менше половини опитаних. Натомість найбільшу довіру мешканці різних країн виражають науковцям — їм довіряють 80%.

При цьому населення світу турбує і те, що сучасні технології виходять з під-контролю звичайних людей, і 61% вважає, що уряди держав більше не спроможні їх контролювати. Крім того, три чверті світового населення також говорять, що фейкові новини перетворилися на зброю, а довіряти тому, що бачиш чи чуєш, скоро може стати неможливо.

Дослідження Edelman Trust Barometer 2020 було проведене у 28 країнах світу у жовтні–листопаді 2019 року методом онлайн-опитування і є репрезентативним для дорослого населення цих країн (18+), що має доступ до Інтернету.

Джерело: Edelman Trust Barometer — 2020

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.