Канадська Рада з трудових відносин в Онтаріо прийняла рішення визнати, що кур’єри місцевого онлайн-сервісу доставки їжі Foodora є підрядниками компанії. Таким чином було усунуто перешкоди на шляху до потенційного об’єднання працівників у профспілку.

Це перший у Канаді випадок, коли кур’єри мобільного додатку отримали право заснувати профспілку, що може стати прецедентом і змінити ситуацію для всіх працівників цифрової економіки.

У серпні минулого року кур’єри Foodora проголосували за приєднання до Канадської профспілки поштових робітників. Проте донедавна вони не могли цього зробити через непевний статус зайнятості кур’єрів і сумніви щодо того, чи мають вони право на об’єднання.

Foodora стверджувала, що кур’єри є «незалежними підрядниками», які самостійно встановлюють свій графік роботи, мають значний контроль над своїми умовами праці та самі можуть наймати підрядників або працівників.

Своїм рішенням Рада з трудових відносин в Онтаріо встановила, що кур’єри Foodora є залежними підрядниками і за своїм статусом ближчі до працівників, ніж до незалежних підрядників.

«Foodora вибирає кур’єрів, вона ж вимагає доставку їжі на умовах, визначених Foodora відповідно до стандартів Foodora. Насправді кур’єри працюють на Foodora, а не на самих себе», — написав у своїй постанові віце-голова правління Ради Меттью Вілсоні.

Створення профспілки допоможе кур’єрам Foodora домовитися про кращі умови праці, заробітну плату, пільги та інші права, які наразі не гарантовані. Наприклад, кур’єри Foodora не мають відпусток чи лікарняних, а також їм не гарантована мінімальна заробітна плата.

Також «Політична критика» раніше писала про те, що 10 вересня минулого року законодавці штату Каліфорнія прийняли закон, що вимагає від компаній, подібних до Uber та Lyft, вважати своїх підрядників офіційними співробітниками.

Джерело:CBC

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.