19 травня парламент Угорщини прийняв комплексний законопроєкт, одна зі статей якого пропонує замінити формулювання «стать» на «стать, приписана при народженні» у свідоцтві про народження, а також у національному реєстрі народжень, одружень і смертей. «Стать, приписана при народженні» визначатиметься «на основі первинних гендерних характеристик та набору хромосом» і залишатиметься у реєстрах незмінною впродовж усього життя людини.

За закон проголосували майже 70% депутатів парламенту. Майже всі вони — члени правоцентристської партії «Фідес», що отримала половину парламентських крісел на останніх виборах у 2018 році.

Для угорських громадян запис у цивільному реєстрі є базою для всіх юридичних документів, що посвідчують особу.

Якщо президент країни Янош Адер підпише законопроєкт, правовому визнанню транс-людей в Угорщині буде покладено край. Транс-люди та правозахисники наголошують, що цей законопроєкт призведе до посилення дискримінації ЛГБТ-спільноти, тим більше що пред’явлення документу, який посвідчує особу, в Угорщині вимагають у багатьох випадках. Окрім того, транс-люди не зможуть вибрати собі навіть ім’я, оскільки законодавство Угорщини передбачає здійснення вибору зі списку імен, відсортованого за статтю. Списком опікується Академія наук країни. 

«Не те щоб це було легко зробити до прийняття закону — у нас навіть була демонстрація в Будапешті в кінці листопада 2019-го за права транс-людей і прискорення процедури зміни імені та статі у паспорті чи свідоцтві про народження. Але можна було, — ділиться мешканка Будапешта й активістка Марія М. — А після прийняття ст. 33 це буде неможливо взагалі. Це унеможливлює для транс*-людей отримувати записи заради особистої безпеки й задля боротьби з дискримінацією. Закон у цій формі також порушує  право на самоідентифікацію, право на приватне життя та міжнародні норми прав людини». 

Причини запровадження такої поправки, вважає Марія, полягають у тому, що угорська влада хоче створити новий образ ворога, яким раніше були біженці.

«Анти-ЛГБТКІА політика і пропаганда набирає оборотів, бо тема біженців себе вичерпала. Населення Угорщини зменшується через низьку народжуваність та виїзд молоді на Захід, тож останні два роки  кампанія уряду потихеньку періорієнтовується на угорську родину і угорських дітей. 2018 рік був роком родини. Багатодітним сім’ям дають різні бонуси (безвідсотковий кредит, менший або відсутній податок матерям у залежності від кількості дітей і т. п.). Політика влади фокусується на християнській угорській традиційній (біологічні жінка-мати і чоловік-тато) родині з купою дітей. Ромам та ЛГБТКІА в ній не місце», — пояснює активістка.

У відповідь на дії угорського парламенту в мережі поширюється гештег #drop33 із закликом відкинути скандальний законопроєкт. Із заявами, у яких засуджується стаття 33, вже виступили Європейський Союз та ООН.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.