9 червня російській художниці та активістці Юлії Цвєтковій офіційно пред’явили звинувачення в розповсюдженні порнографії за бодіпозітівні малюнки вульв, опубліковані в «ВКонтакті». Їй загрожує від двох до шести років ув’язнення.

У листопаді минулого року на 26-річну Юлію з Комсомольська-на-Амурі завели справи по ЛГБТ-пропаганді й поширенню порнографії за малюнки, за допомогою яких дівчина хотіла привернути увагу до проблеми гендерної нерівності та стигматизації жіночого тіла.

Вона була режисеркою дитячого театру «Мерак» і вела кілька груп в «ВКонтакте» про фемінізм і ЛГБТ-активізм. Активність Юлії привернула увагу російської влади після того, як її спектакль «Рожеві та блакитні», що мав бути показаний навесні цього року під час дитячого фестивалю в Комсомольську-на-Амурі, було заборонено.

Восени влада стала перевіряти групу «Монологи вагіни» на тему жіночого тіла, яку Юлія вела в «ВКонтакте». Там вона публікувала малюнки, вишивки та аплікації із зображенням вульв. У листопаді у будинку Цвєткової провели обшуки.

22 листопада активістку затримали в Хабаровську, а на наступний день суд в Комсомольську-на-Амурі відправив її під домашній арешт на два місяці в рамках кримінальної справи про поширення порнографії. Поліція шукала порнографію і в її бодіпозитивних малюнках з гаслом «У живих жінок … [є менструація, є волосся на тілі, з’являються зморшки і сивина], і це нормально!» для проекту «Жінка — не лялька».

Крім цього, на Цвєткову було заведено адміністративну справу про ЛГБТ-пропаганду. 

На підтримку Юлії Цвєткової в різних містах Росії пройшли одиночні пікети під гаслом «Тіло — це не порнографія» з вимогою звільнити художницю.Додамо, що подібне кримінальне провадження у Росії відкрито не вперше. Нещодавно за статтею про поширення порнографії на три роки засудили трансгендерну жінку Мішель, лікарку-епідеміологиню з Брянська. Кілька років тому вона опублікувала на своїй сторінці у «ВКонтакті» малюнки із зображенням оголених персонажів з аніме.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.