Навесні у комунальному кінотеатрі «Краків» було відновлено капітальний ремонт, розпочатий ще восени 2018 року, а зараз будівля розібрана до каркасу.

«Краків» було збудовано за типовим проєктом № 264-13-1, який набув популярності в СРСР у другій половині 60-х. Попри те, що проєкт будівлі кінотеатру не є оригінальним, у його інтер’єрах до недавнього часу ховалось унікальне монументальне панно «Краків’яни і гуралі» авторства художників Леоніда Капітана, Олексія Капітана та Едуарда Капітана. І, вже канонічно для радянського модернізму в Україні, увагу до панно привернуло його знищення: під час капітального ремонту будівлі «Кракова» панно було зруйновано, а стіни — повністю оголено. Депутат КМДА Олесь Маляревич, за так званою «ініціативою» якого було розпочато ремонт у кінотеатрі, зазаначає, що панно, на його думку, не становило мистецької цінності та, головне, перекривало доступ до комунікацій у будівлі. Сьогодні ж черга дійшла до бетонного фасаду будівлі, який поступово утеплюють і обкладають плиткою.

Дарина Мамайсур зафіксувала трансформації «Кракова», маскування його радянської історії та перестворення кінотеатру на капіталістичну мрію.

Фотографії опубліковані у рамках журналістського проєкту «Некультурний простір». Проєкт реалізовано за підтримки Фонду ім. Рози Люксембург в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.