Парламент Грузії має намір прийняти пакет реформ законодавства про працю в країні, який докорінно змінить відносини між працівни_цями та працедав_чинями на користь перших.

Попри протидію бізнес-груп, очікується, що правки, які парламент Грузії вніс у другому читанні 5 серпня, приймуть у третьому та остаточному читанні в найближчі тижні.

Ця реформа пропонує нові положення, що стосуються обмеження робочого часу, обов’язкового тижневого відпочинку, оплати понаднормових робочих годин у розмірі 125% від ставки, перерв між змінами та кращого захисту для інтерн_ів, працівни_ків на пів ставки та тих, хто працює в нічну зміну.

Зміни, які приведуть до оновлення понад десятка грузинських законів, також включатимуть антидискримінаційні положення щодо захисту жінок від нерівної платні за ту саму роботу, заборону дискримінації, в тому числі на підставі раси чи сексуальної орієнтації. Більше прав буде надано вагітним жінкам і батькам, зокрема прямо передбачено встановлення оплачуваної відпустки для чоловіків у зв’язку з вагітністю та пологами, а також по догляду за дитиною.

Серед іншого реформа може внести зміни в закон Грузії про профспілки і зменшити мінімальну кількість працівни_ць, необхідних для її створення, з 50 до 25.

Однак однією з найбільш значущих змін, які вніс би законопроєкт, було б посилення влади Державної інспекції праці та розширення її повноважень.

Хоч грузинські профспілки та трудові активіст_ки вітають ці реформи, однак вони скаржаться на те, що деякі пункти в оригінальному законопроєкті щодо реформ законів про працю були зняті парламентом під час внесення правок. 

Так, було відкинуто пропозиції надати працівни_цям право проводити страйки на знак солідарності з працівни_цями інших підприємств і знято положення про визначення мінімальної заробітної плати. 

Проти трудової реформи в Грузії гостро виступив бізнес. Грузинська асоціація бізнесу, найбільший і найголосніший супротивник законопроєкту, заявила, що новий трудовий кодекс стане кроком назад для грузинської економіки. До складу наглядової ради  Грузинської асоціації бізнесу входять керівники конгломерату Грузинської промислової групи, АТ «Банк Грузії», TBC Bank, фармацевтичні компанії Aversi та PSP, конгломерат Silk Road Group та Tegeta Motors.

У разі, якщо грузинський парламент прийме у третьому читанні законопроєкт у тому вигляді, в якому він є зараз, Грузія матиме трудовий кодекс, що надаватиме надійний захист грузинським працівни_цям, уперше з часів масової дерегуляції трудових відносин у 2000-х роках.

Джерело: OC Media

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.