Проєкт Минуле / Майбутнє / Мистецтво запрошує на онлайн-розмову про меморіальний ландшафт сучасного Казахстану з дослідницею Кульшат Медеуовою, що відбудеться 15 вересня о 15:00 на сторінці Минуле / Майбутнє / Мистецтво у мережі Facebook.

В одному казахському місті зробили «Ленін-парк» — звезли різні радянські пам’ятники та поставили їх вздовж алеї. Коли ремонтували центральний постамент, хтось залишив напис на свіжому цементі: «Боги». Це жарт чи захоплення? Боги — це завжди щось не з «нашого світу».

Найвідоміші табори ГУЛАГу було створено в Казахстані, були там і полігони смертельної зброї та космічних випробувань. Вже майже 30 років Казахстан не є частиною СРСР, але простір зберігає сліди минулого. Інколи крізь ці сліди проростають інші сенси, інколи вони здаються ранами — і хочеться запитати (як художник Асхат Ахмедьяров), чи може бути так, щоб біль зник?

Кульшат Медеуова — докторка філософських наук, професорка кафедри філософії Євразійського національного університету імені Гумільова в Нур-Султані. Веде проєкти, пов’язані з політикою та практикою пам’яті в сучасному Казахстані. У фокусі її уваги — таємне життя пам’ятників та сценарії комеморації в публічних просторах.

Подія відбувається в межах публічної програми проєкту Минуле / Майбутнє / Мистецтво. Мета проєкту — створення вільного простору, в якому пам’ять стає тригером відповідальності за майбутнє.

Чільне фото: Асхат Ахмедьяров, Коротка історія Півночі, 2018, інсталяція

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.