20 жовтня о 12:00 відбудеться онлайн-дискусія «Остальгія: чому демократичні спільноти ностальгують за диктаторськими режимами».

30 років єдиної Німеччини дозволяють побачити тенденцію: тугу за часами НДР. Це явище навіть отримало особливу назву — остальгія. Після Об’єднання саме цей феномен обмірковувала тамтешня література, кіно, масова культура. Саме з цим стикається Україна в процесах декомунізації. Коло питань остальгії скероване насамперед на такі потужні механізми моделювання і корегування колективної пам’яті, як ностальгія, почуття провини, ретравматизація. У чому процеси інтеграції в об’єднаній Німеччині можуть стати уроком, а в чому — застереженням?

Спікер_ки:
Ганна Улюра, літературна критикиня, літературознавиця, кураторка, дослідниця ідеолого-формуючих тенденцій в літературах перехідних часів (Україна)

Софія Андрухович, письменниця, перекладачка, авторка романів «Амадока», «Фелікс Австрія» (Україна)

Андрій Курков, письменник, публіцист, президент Українського ПЕН, єдиний з українських письменників, чиї книжки потрапляли до списків бестселерів в Німеччині (Україна)

Неля Ваховська, перекладачка, літературознавиця, дослідниця ідеологічного дискурсу Об’єднання у німецькому романі 1990-х років (Україна)

Модераторка: Оксана Форостина, письменниця, журналістка, співзасновниця видавництва Yakaboo Publishing, перекладачка книжки Пітера Померанцева «Це не пропаганда»

20–21 жовтня в межах Тижнів Німеччини в Україні та мистецького проєкту про єдність #брюдершафт відбудеться дискусійна програма. Українські та європейські експерт_ки говоритимуть про об’єднані та роз’єднані суспільства, Німеччину 30 років тому і Україну сьогодні, явище остальгії та переломний 1990 рік. Долучитися до онлайн-трансляції можна буде на Facebook-сторінці проєкту Минуле / Майбутнє / Мистецтво.

Чільне фото: dpa / picture-alliance

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.