Весь останній тиждень у Польщі тривають масові протести проти рішення Конституційного Трибуналу, у результаті якого в країні  аборти будуть майже повністю заборонені. Тисячі людей виходять на вулиці, щоб висловити незгоду з вироком, який позбавляє жінок права переривати вагітність навіть у випадку несумісної з життям патології плоду. 

Ситуація викликала обурення й за межами Польщі. Зокрема, українська феміністська спільнота анонсувала акції солідарності, що відбулися 26 жовтня у одразу чотирьох містах: Києві, Харкові, Маріуполі та Львові. На дві з них завітали й опоненти з праворадикальної організації «Традиція і порядок» (ТіП). 

Як пройшла акція у Києві, де противниць заборони абортів та консерваторів розділили Ярославів Вал і кордон поліції, бачив Єгор Семенюк.

Понеділок, перша година дня. Акція має починатися, але під посольством Польщі вже стоять праві радикали. Очевидно, для них важливо було прийти раніше та зайняти це місце першими. Їх близько тридцяти. Більшість — молодики, половина в костюмах, половина в спортивному одязі. У руках вони тримають свіжонадруковані плакати, що підтримують польський уряд і засуджують аборти. «Аборти — це вбивство», — написано на одному. «Support Duda», — на іншому. 

“Традиція і порядок”. Фото: Сергій Мовчан

У провулку поруч вже також багато людей: почали прибувати активістки.  Вони теж з плакатами, але намальованими власноруч. Зрозумівши, що місце під посольством усе ж зайняте, активістки переходять на іншу сторону дороги та розпочинають свою акцію там.

«Спочатку ми не побачили, що акції територіально розділені дорогою, і стали біля ТіП. До нас підійшов чоловік із плакатом “За сім’ю”. Тоді знайомі стали його підстьобувати на тему того, чому він тут, на контракції, а не разом із сім’єю. Він почав абсолютно серйозно відповідати, що діти в садочку. А потім підійшла поліція й попросила нас стати в різні боки», — активістки переказують події перших хвилин своїм товаришкам, що підійшли трохи пізніше.

Між акцією і контракцією тепер вулиця, але поліція та нацгвардія вирішують взяти ситуацію «під свій контроль»: швидко оточивши кілька десятків учасниць мітингу, вони фактично притисли їх до стіни, утворивши подвійний кордон навколо.

Учасниці феміністичної акції. Фото: Сергій Мовчан

— Ти — сюди, а ти — сюди. Ви, станьте, будь ласка, сюди, — гарячково хапають за лікті і розставляють людей силовики. — Це задля вашої ж безпеки, щоб запобігти конфліктам з опонентами!

— Так, може, ви краще їх затискати будете?! — роздратовано киває в сторону молодиків через дорогу активістка з плакатом «Stop it».

— Дівчино, не заважайте, — буркнув коп і також запхав її за кордон, до решти активісток.

Кілька хвилин сумбуру та штовханини — і учасниці акції солідарності вже тісно оточені: з одного боку — жовтою стіною будівлі, з іншого — чорною стіною силовиків, за якою видніються блякло-сині прапори та натовп традиціоналістів. 

Вулиця Ярославів Вал. Фото: Сергій Мовчан

Брі, активістка з короткою зачіскою у чорній масці, вставляє батарейки в гучномовець: 

— Ми вийшли підтримати польських жінок, які сьогодні протестують проти законопроєкту уряду щодо заборони абортів. Ми вважаємо, що це порушення прав жінок і взагалі прав людини, — починає промову дівчина, але поправляє маску. — Вибачте, я просто трохи хвилююся.

— Аборт — це вбивство, — скандують з іншої сторони дороги. 

— Якщо ви проти абортів, ви маєте виступати за розвиток сексуальної освіти, за доступну контрацепцію, за культуру згоди! — кричить у відповідь активістка у рожевій шапці та пов’язаним на шиї чорно-фіолетовий прапором. Разом з дівчиною, що стояла поруч, вони підхоплюють стяг і піднімають його над головами.

Учасниці феміністичної акції. Фото: Сергій Мовчан

За кількома винятками, аборти в Польщі вже й так заборонені. Таких винятків лише три: якщо є загроза життю жінки через продовження вагітності, якщо вагітність стала результатом зґвалтування або інцесту та якщо плід має серйозні вади розвитку або не виживе при пологах. Саме цю останню обставину, прописану у польському законі, 22 жовтня Конституційний Трибунал Польщі і визнав неконституційною. На думку суддів, важкі чи навіть незворотні дефекти плоду не є достатньою підставою права батьків приймати рішення про переривання вагітності, а отже, такі операції, що становили до 98% усіх абортів у Польщі, відтепер є незаконними. 

— Рішення зробити аборт — завжди дуже важке рішення. Ця операція небезпечна для здоров’я жінки або навіть життя. Це не те саме, що зуби почистити. Тому якщо жінка наважилася зробити аборт, це означає, що вона все дуже добре обдумала! — пояснює ситуацію учасниця акції Катерина. — Не можу зрозуміти, чому купка чоловіків хоче вирішувати, що робити мільйонам жінок зі своїм тілом.

Демонстрантки скандують: «Немає матки — немає думки», «Не тобі народжувати — не тобі вирішувати». Адже серед 119 депутатів Сейму, які звернулися в Конституційний Трибунал Польщі щодо заборони абортів, більше 80% — чоловіки.

Учасниці феміністичної акції. Фото: Сергій Мовчан

Активізувалися й опоненти акції. Цього разу вони кричать «Deus vult» (лат. «Божа воля») — гасло середньовічних європейських хрестоносців, що вирушали воювати у Палестину. Як відомо — невдало. 

Релігійний аспект тут справді має місце. Польща — одна з найбільш католицьких країн Європи, де вплив церкви на суспільство надзвичайно сильний. І в питаннях абортів позиція церкви завжди була однозначною: це вбивство і гріх. Тож жіночі протести у Польщі сьогодні набули форми відкритої боротьби із впливом католицизму на суспільство й законодавство. А інколи й відкритих антирелігійних виступів.

Тим часом у стані «ТіП» починається молитва. «Отче наш» періодично тоне у гаслах феміністичного табору, але релігійного екстазу не видно і в очах традиціоналістів. На відміну від Польщі, релігія тут швидше схожа на обгортку для праворадикальних поглядів, що дає змогу виправдати насильство проти «грішників».

Плакат на феміністичній акції. Фото: Сергій Мовчан

— Ми не прийшли сюди когось бити, чого я не можу сказати про наших опонентів, — звучить з мегафона. — Я знаю чимало людей, які не прийшли сьогодні на акцію, бо бояться за своє здоров’я. 

І ці побоювання можна зрозуміти. Члени «Традиції і порядку» відповідальні за більшість нападів на феміністок і представників ЛГБТ+-спільноти, що сталися протягом цього року. А церковне лоббі роками блокує ратифікацію Стамбульської конвенції, що посилює відповідальність за насильство щодо жінок. Насильство сьогодні відбувається і в Польщі. На стихійних мітингах поліція відкрито застосовує перцевий газ та фізичну силу проти активісток, відбуваються затримання. 

“Традиція і порядок”. Фото: Сергій Мовчан

— Наостанок пропоную послухати пісню польської групи Zdrada pałki, — каже Брі. З портативної колонки починає грати музика, розібрати в якій вдається лише приспів: «To moje prawo jest, to ja je wybieram» (пл. «Це моє право, це я його обираю»).

Акція закінчилася. Згортаються й опоненти. Нацгвардійці супроводжують колону до метро, але головне питання, яке всіх все одно турбує: «Як безпечно дістатися додому».

Текст написаний у рамках проєкту «Школа соціального репортажу» за підтримки Фонду ім. Рози Люксембург в Україні.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.