Іспанський уряд розпочинає пілотний проект з переходу на 4-денний робочий тиждень зі збереженням оплати праці для робітників. Для цього планується ввести спеціальні субсидії для малих та середніх компаній, що візьмуть участь у проекті та зменшать робочий тиждень своїх працівників до 32 годин на тиждень. На програму передбачено 50 млн євро з Європейського фонду економічного відновлення, спрямованого на боротьбу з наслідками COVID-19. 21 млн євро вже внесено до бюджету країни на 2021 рік. Автори проекту вірять, що він допоможе покращити добробут працівників і працівниць, матиме позитивний кліматичний ефект, а також здатний підвищити продуктивність їхньої праці. 

Таке рішення стало результатом домовленостей з лівим блоком Más País на чолі з Іньїґо Еррехоном (Íñigo Errejón), для якого програма скорочення робочого тижня була однією з основних передвиборчих обіцянок. Прийняття пілотного проекту стало головною умовою голосування Más País за державний бюджет країни на 2021 рік. Найближчим часом програма має бути узгоджена між членам блоку та Міністерством промисловості Іспанії.

Як стверджують ініціатори пілотного проекту, скорочення робочого тижня є не лише реалізацією історичних профспілкових вимог, а й має значний соціальний та екологічний ефект. Це дозволить: 

  • створити більш справедливий і рівний розподіл оплати праці; 
  • привнести злагоду у родинах завдяки більш рівномірному розподілу неоплачуваної домашньої праці (доглядової праці та роботи по дому) між чоловіками та жінками;
  • скоротити кількість поїздок на роботу, що дозволить зменшити викиди вуглецю;
  • залучити робітників до інших видів діяльності, як-от культура і спорт, та створити процвітаючу економіку завдяки кращому здоров’ю людей.

Іншою причиною нововведення може бути високий рівень безробіття в Іспанії. І хоча після піку у 26% в 2013 році рівень безробіття суттєво впав, епідемія коронавірусу боляче вдарила по місцевих працівниках та підприємцях. Кількість безробітних від початку року зросла з 13% до 16%.

Ідея переходу на 4-денний робочий тиждень дійсно не нова та спирається на численні дослідження. Так, журнал The Lancet у 2016 році опублікував дані, що зменшення кількості робочих годин може зменшити рівень серцевих хвороб та захворювань на діабет. Інші дослідження демонструють позитивний вплив короткого робочого тижня на психічне здоров’я, загальне самопочуття людини та навіть здатність до емпатії. Інші ж пілотні проекти вже демонстрували ефект збільшення продуктивності працівників. Справедливе і зворотне: перевтома, перепрацювання та відсутність чіткого поділу між робочим та особистим часом можуть стати причиною швидшої смерті.

Пілотному проекту, запропонованому іспанськими лівими, українські працівники можуть хіба що позаздрити. «Часова бідність» працюючих українців та українок є не меншою проблемою за низькі зарплати. А неоплачені надурочні та невключення часу, що витрачає людина на супутню до її роботи діяльність, є швидше нормою, ніж виключенням.

Джерело: https://www.elconfidencial.com/espana/2021-01-28/el-gobierno-subvencionara-a-las-empresas-que-apliquen-la-semana-laboral-de-cuatro-dias_2926888/ 

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.