Вночі 10 лютого кореспондент «Політичної критики» став свідком того, як бездомного не пустили до єдиного на Оболоні цілодобового пункту обігріву. Двері будівлі за адресою Йорданська, 7а, куди направляють замерзлих і у швидкій, і в рятувальній службі, виявилися зачиненими. Люди, що часом виходили з приміщення, відмовлялися спілкуватися чи стверджували, що ніякого пункту тут немає. 

Вирішити ситуацію не допоміг і наряд поліції. Працівники аварійно-відновлювальної дільниці, в приміщенні якого розміщений пункт, навідріз відмовилися впустити замерзлу людину, пояснюючи це тим, що в приміщенні не створено для цього жодних умов, не вистачає місця, а працівники не хочуть заразитися коронавірусом. Також, за словами працівників дільниці, вони бояться, що бездомні їх пограбують, і запропонували поліцейським та журналісту «ПК» розмістити їх у себе. І хоча відповідальний за пункт, до якого близько другої ночі вдалося додзвонитися, підтвердив, що пункт працює та має приймати людей, потрапити всередину навіть за участі поліцейських так і не вдалося.

Фото: Сергій Мовчан

За словами самих поліцейських, їх регулярно викликають мешканці будинків, у під’їздах яких намагаються обігрітися бездомні. Поліція направляє їх у пунти обігріву одним з яких (єдиним цілодобовим) і є пункт на Йорданській, 7а. Але, як вже з’ясував журналіст «ПК», скористатися послугами пункту й обігрітися можливості у людей немає, і вони залишаються на морозі.

У Оболонській районній адміністрації, куди звернулася «Політична критика», повідомили, що пункт працює з 8 лютого. У будівлі є спеціально виділена кімната, де люди можуть обігрітися та випити чаю. Начальник відділу цивільного захисту Олександр Гомон повідомив нашому виданню, що надалі пункт працюватиме належним чином, а ситуація, що сталася 10 лютого, буде розглядатись окремо, про що обіцяв повідомити редакції.

14 січня київська влада повідомила про створення понад 30 пунктів обігріву. У деяких із них, пише сайт КМДА, можна отримати першу медичну допомогу, випити гарячого чаю, а кілька пунктів мають банки одягу, де за потреби можна взяти собі теплий одяг і взуття. 

Пункти обігріву є життєво необхідними. Нагадаємо, що на початку цього року громадянин Індії, який підробляв двірником у Києві на Борщагівці, замерз на вулиці. А 18 січня народний депутат Роман Грищук на своїй фейсбук-сторінці заявив, що, за неофіційною інформацією, з Нового року в Києві від морозів померли вже 17 бездомних.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.