Сьогодні, 22 лютого, Подільський районний суд м. Києва закрив шість справ проти учасників антифашистської акції 19 січня. 

Тоді спроба провести щорічну акцію пам’яті вбитих російськими неонацистами адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової закінчилася грубим затриманням 13 учасників і учасниць. Приводом стало начебто недотримання карантинних заходів, хоча за словами організаторів акції, поліція фактично вдалася до превентивних затримань, аби припинити акцію, де потенційно могли статися сутички з ультраправими.

Під час затримання до активістів та активісток було застосовано фізичну силу, а на закиди про незаконність дій поліції, адже конституція гарантує право на проведення мирних заходів, один із правоохоронців заявив: «Зараз конституція не діє». 

Щоправда, перешкоджати проведенню значно більш багатолюдної акції протесту SaveФОП, яка проходила в той же день на Майдані Незалежності, поліція не стала.

Затримання під час акції 19 січня. 2021 року. Київ.
Фото: Анастасія Москвичова. zmina.info

Затриманих звинувачували у правопорушенні за статтею 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей». Через помилки у протоколах в одного з активістів частина статті не була вказана, а в іншого — вказана неправильно, тож формально його звинувачували у порушенні діяльності культових споруд під час карантину.

Загалом же суд став на бік усіх обвинувачених, не знайшовши в їхніх діях складу адмінпорушення.

Судові засідання щодо ще 7 адміністративних справ мають відбутися вже найближчим часом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.