Минулого тижня у Києві правозахисники провели акцію на честь дня народження Олега Сенцова — українського режисера, який відбуває 20-річний термін ув’язнення в Росії за звинуваченням у тероризмі. Тим часом у Німеччині, у Ляйпцизькому музеї сучасного мистецтва (GfZK) відкрилася виставка «Камера Сенцова», присвячена «островам» конфліктів та їхнім мешканцям-заручникам.

Кінорежисера з Криму Олега Сенцова викрала ФСБ Росії у травні 2014 року, і згодом його було заарештовано за звинуваченням в організації терористичного угруповання. На показовому процесі його засудили до 20 років ув’язнення та відправили до Якутії.

Ця справа і стала відправною точкою виставки «Камера Сенцова». В есеїстичній формі вона розповідає про те, як конфлікти захоплюють території, а їхні мешканці раптом перетворюються на заручників. Розповідь виходить за межі Криму і загалом України, звертаючись до інших острівних ландшафтів — німецького острова Рюґен чи російських Соловків. Ізоляція, репресії, мілітаристський пафос утворюють історію місць і неминуче відбиваються на біографії людей, яких позбавили свободи дій і чия домівка перетворилася на самотню камеру.

У цій камері опиняєшся наодинці із нав’язаною провиною і самим собою, але в той же час мусиш шукати можливостей подолати примус мовчання і заявити про себе. «Камера Сенцова» — це простір для історій та образів, які мають бути розказаними і показаними. Але також це свого роду лінза, крізь яку стають видимі внутрішні конфлікти оповідачів і яка змушує глядачів упізнавати себе в іншому. Наближаючи місця і події, «Камера Сенцова» сприяє формуванню власного позиціювання та солідарності.

До виставки увійшли роботи українських та зарубіжних учасників, а саме: Віталія Атанасова, Ґюнтера Бруса, Артура Жмієвського, Ангеліни Карякіної, Ксенії Марченко, Марселя Ноака, Діани Поладової, Олексія Радинського, Миколи Рідного, Михаїла Толмачова, Мірона Цовніра, Сандри Шуберт, Іванни Яковиної.

«Камера Сенцова» триватиме у Ляйпцизькому музеї сучасного мистецтва (GfZK) до 6 листопада, а вже у вересні в Центрі візуальної культури у Києві пройдуть заходи паралельної програми в рамках цієї виставки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.