Запрошуємо на захід публічної програми виставки «Перемоги переможених», в рамках якої відбудуться дві доповіді та дискусія про сучасні протестні рухи шахтарів в Україні. Подія розпочнеться 30 серпня о 18:00 у Національному музей Тараса Шевченка. У програмі заходу:

18:00–19:00
Жінки вуглепрому: скромне мовчання про важку працю
Доповідь профсоюзної активістки Наталії Левицької

Праця у вугледобувній галузі вважається «чоловічою» й асоціюється переважно з шахтарями, які трудяться у важких умовах. Юридично в Україні жінкам заборонено працювати на низці важких та шкідливих робіт, у тому числі й у шахтах. Та реалії зовсім інші: де-факто жінки працюють під землею. В яких умовах вони працюють та які зарплати отримують? Чому іноді воліють не піднімати питання своєї роботи під землею?
Під час лекції мова піде також про боротьбу трудівниць за свої права та їхню діяльність у незалежному профспілковому русі.

19:00–19:15 – перерва

19.15–20:15
Донбас 1989-1993: Шахтарський рух, незалежна Україна та регіоналізм
Доповідь соціолога, історика Кирила Ткаченка (Київ–Мюнхен)

Шахтарські страйки 1989–1991 років були одним із найпотужніших чинників, що призвели до делигітимізації радянської влади та розпаду СРСР. Протести, що почалися влітку 1989 року з суто економічних вимог, швидко політизувалися. На початок 1991 року шахтарі вимагали відставку Горбачова та вилучення статті про «керуючу та спрямовуючу» роль КПРС з радянської конституції. Шахтарі підтримали незалежність України. Втім, вже через два роки після проголошення незалежності, Донецьку область охопив страйк потужніший за усі попередні. Основною вимогою страйку 1993 року поряд із проведенням референдуму про вотум довіри президента та верховній раді була вимога регіональної автономії. Як це сталося? Чому рух, який ще два роки до тогу виступав за незалежність України, перейшов на автономістські позиції? Відповідь на ці та інші питання можна буде почути під час лекції Кирила Ткаченка.

20.15–21:00 – дискусія за участі Наталії Левицької та Кирила Ткаченка

Наталія Левицька – економіст. З 2008 р. очолює відділ соціально-трудових відносин Конфедерації вільних профсоюзів України, заступник голови КВПУ. Член та віце-президент Жіночого комітету ВЕРС (Всеєвропейської регіональної ради).

Кирило Ткаченко – соціолог, історик, займається дослідженням робітничого руху України, соціологією політичних рухів, навчається в аспірантурі Мюнхенського університету, є стипендіатом Zeit-Stiftung. Автор та упорядник збірки“20 років капіталізму в Україні” (2015), автор книжки “Від конкретного до загального: історія американського в’язня” (2011).

Вхід вільний

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.