Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на лекцію
Мішеля Кокореффа «Соціальна незахищеність, расизм та бунт», що відбудеться у п’ятницю, 23 вересня, о 19:00.

Недавні соціальні заворушення у Франції ще раз показали: центральними у французькому суспільстві сьогодні є не лише трудові питання, а й проблема соціальної незахищеності. Вона стосується як мільйонів працівників, незалежно від того, чи є вони членами профспілок, так і ліцеїстів, студентів, не кажучи вже про безробітних. Те, що було названо «інституціоналізація незахищеності», дійсно існує. Це означає, що загрозою стало не тільки виключення людей на край та поза межі суспільства, а й «дестабілізація стабільного», яка загрожує складовим суспільства, побудованого на цінностях соціальної згуртованості, солідарності, перерозподілу. Така соціальна вразливість сприяє росту соціального насильства, яке проявляється, в тому числі на роботі, у формі моральних або сексуальних домагань, расизму, антисемітизму, дискримінації, зростанні ісламофобії. Саме на цьому подвійному фронті – соціальному та етно-расовому – сучасні бунти знаходять своє підґрунтя.

Цією лекцією Французький інститут в Україні та Центр візуальної культури розпочинають цикл «Місто — дискримінація, сегрегація, інтеграція — французький досвід», який представляє дану проблему з історичної, соціологічної та демографічної точок зору.

Мішель Кокорефф (1959) — професор факультету соціології Університету «Париж-8 Венсенн-Сен-Дені», заступник директора Центру соціологічних та політичних досліджень Парижа (CRESPPA). Протягом двадцяти років працює над питаннями соціальних та політичних трансформацій бідних кварталів французьких передмість. Є автором численних статей та книг, серед  яких «Світи наркотиків» (вид. Оділь Жакоб, 2000, у співавторстві з Домініком Дюпре), «Сила кварталів. Від злочинності до політичної ангажованості» (вид. Пайо, 2003), «Соціологія бунтів» (вид. Пайо, 2008) та «Перетворення міста. Майбутнє передмість» (вид. Ла Репюблік/Сей, 2013, у співавторстві з Дідьє Лапейронні).

Робоча мова — французька з послідовним перекладом на українську.

Вхід вільний.

Організатор: Французький інститут в Україні

Партнер: Центр візуальної культури

За підтримки:  ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation

Контакти:

http://vcrc.org.ua/

email: vcrc@vcrc.org.ua

facebook: www.facebook.com/vcrc.org.ua

+38 (067) 669 54 57 Ганна Цибa

+38 (063) 953 51 43 Наталка Нешевець

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.