Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на дискусію «За кулісами мрії: вразлива праця як модус сучасності», що відбудеться у середу, 23 листопада, о 19:00.

Тема праці в українському суспільстві невидима і непопулярна. Герої сучасності — це «вовки з Wall Street», успішні менеджери та стартапери. Але за фасадом історій успіху криються тисячі інших історій — історій робітників, чиї робочі місця були «оптимізовані» чи прекаризовані ефективними менеджерами. Завдяки аутсорсингу та переносу капіталу у країни з дешевою робочою силою навіть робітники заможних країн Західної Європи з офіційною добре оплачуваною роботою більше не можуть почуватися безпечно. Масштабні звільнення заради збереження високих прибутків власників компаній та скорочення соціальних гарантій — тенденція, яку можна спостерігати у країнах першого світу протягом останніх десятиліть. Вона ж породжує опір на кшталт цьогорічних протестів у Франції. Це — сучасний модус праці, який ми і пропонуємо дослідити.

Ілюстрацією такого стану може бути доля героїв документальної стрічки Франсуа Рюффена «Дякую, шефе!», що буде продемонстрована в кінотеатрі «Жовтень» 22 та 24 листопада. Прем’єра фільму відбувалася у лютому 2016 року, і на хвилі французьких протестів проти проекту “закону El Khomri”, набула неабиякої популярності! Зокрема, відкритий показ 31 березня став поштовхом Nuit Debout («Нічне стояння»). Історія сім’ї Клюр проти французького царя Мідаса стала каталізатором суспільного обурення, та дала звільненим працівникам та людям, незгодним із сучасною економічною системою, власний голос.

То чому ж праця в сучасному світі стала настільки вразливою? Що штовхає власників підприємств переносити виробництво у країни другого та третього світу і які умови праці чекають там на робітників? Яке майбутнє праці в умовах неоліберальної економічної парадигми і як саме робітники можуть опиратися погіршенню умов праці? Щоб з’ясувати це, ми зберемо економіста, соціологиню, профспілкового активіста та шефа компанії, чиє виробництво було перенесено в Україну, і разом спробуємо відстежити, що саме знаходиться за кулісами капіталістичної мрії.

Учасники та учасниці:

Оксана Дутчак — соціологиня, заступниця директорки Центру соціальних і трудових досліджень

Тимофій Мілованов — економіст, Почесний президент Київської школи економіки

Георгій Сандул — юрист Громадської організації «Трудові ініціативи»

Ваель Амр — президент компанії «Fragwares»

Вхід вільний.

 

Партнери: Центр візуальної культури, Французький інститут в Україні

https://www.facebook.com/events/618885244979882/

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.