8 березня з нагоди Міжнародного жіночого дня у чотирьох містах України відбудуться вуличні демонстрації за права жінок. Ми зібрали анонси маршів у Києві, Львові, Херсоні та Харкові, аби ви точно нічого не пропустили.

Жіночий марш — Львів

12:00, площа Ринок, вхід у Ратушу

8 березня. Львів

Оргінізаторки маршу ГО «Феміністична майстерня» разом із регіональною ініціативою Women’s Voices закликають львів’янок облишити набридлі гендерні ролі та провести цей день разом у атмосфері взаємної підтримки і солідарності!

На марші буде піднята тема систематичних порушень прав жінок, з якими їм доводиться стикатися в Україні та світі: домашнє насильство, сексуальне насильство, дискримінація на роботі, брак підтримки материнства, сексизм, низька оплата праці, перекладання на жіночі плечі доглядової роботи, брак доступу до медицини.

Жіночий марш у Львові відбудеться в рамках Міжнародного жіночого страйку, який пройде у понад сорока країнах світу, адже на різних континентах жінки мають труднощі у доступі до освіти, якісної медицини, вони потерпають під час воєнних конфліктів, є жертвами ранніх шлюбів і насильства, не мають доступу до ресурсів.

Зустріч у Фейсбуці

 

Феміністичний марш 8 березня — Київ

11:00, Софіївська площа

8 березня. Київ

Цього року феміністичний марш у Києві пройде під гаслом «Ні насильству всіх форматів, від роддомів до військкоматів!» «Ми хочемо говорити про многоликість і всюдисущість інституційного насильства», — говорять організаторки.

Інституційне насильство постає у різних формах. Воно проявляється репродуктивним насильством: примусом народжувати, осудом чайлдфрі, антиабортними кампаніями, жорстокістю в пологових будинках, вимогою стерилізації транс-людей, а також самовільним хірургічним «коригуванням статі» інтерсекс-людей.

Жінки зазнають постійного економічного насильства: отримують нижчі зарплати, виконують домашню роботу безоплатно; бідність жінок другого і третього світу робить їх іще більш вразливими і експлуатованими, нерідко вони виконують некваліфіковану доглядову роботу за кордоном.

Культура зґвалтування примушує жінок боятися за власну безпеку і перекладає на них відповідальність за статеве насильство, яке, як і домашнє насильство та сексизм, посилюється в умовах військового конфлікту.

Війна лягла на плечі жінок новим тягарем: в умовах економічної кризи, безробіття, урізання зарплат та стипендій, згортання соціальної політики саме вони покликані вирощувати нових воїнів, яких держава привласнює, щойно ті досягнуть зрілого віку. Жінки зі сходу та Криму, що вимушено покинули свої домівки, виховують дітей та доглядають старших батьків без державної підтримки та належного соціального захисту; чимало людей через економічну скруту не можуть покинути зони конфлікту.

Нова державна політика свят прагне викинути Міжнародний день жінок із календаря і замістити його днем сім’ї. В час масштабного консервативного і неоліберального повороту та посилення клерикалізації активістки закликають підтримати феміністичний спротив та доєднатися до Феміністичного маршу.

Зустріч у Фейсбуці

 

8 березня — Херсон: Вимагаємо ратифікації Стамбульської конвенції

13:45, площа Свободи

8 березня. Херсон

8 березня херсонські активістки закликають зустріти так, як потрібно зустрічати День боротьби за права жінок — вийти на марш! Марш матиме правозахисний характер і вимагатиме від держави ратифікації Стамбульської конвенції — документу, що передбачає комплекс заходів із запобігання насильству над жінками і ставить на меті подолання гендерної дискримінації.

Група в Фейсбуці

 

Марш жіночої солідарності «Вимагаємо 100%» — Харків

14:00, вул. Свободи, 26

8 березня. Харків. Марш жіночої солідарності

8 березня у рамках Тижня жіночої солідарності у Харкові пройде Марш жіночої  солідарності «Вимагаємо 100%». Головною темою маршу стане подолання економічної нерівності чоловіків і жінок. Адже за ту саму роботу жінки в Україні отримують на 30% меншу винагороду, ніж чоловіки. І це — лише один із багатьох прикладів гендерної дискримінації в економічній сфері. Жінки працюють на рівні з чоловіками, додатково виконують обслуговуючу роботу, доглядають дім, дітей, родичів — але все це досі лишається неоціненим. Саме тому гаслом цьогорічного маршу обрано «Вимагаємо 100%!», говорять організаторки.

Також серед вимог акції — подолання практики гендерного маркування роботи (тобто поділ праці на «чоловічу» і гірше оплачувану «жіночу»), практики втручання в особисте життя на співбесідах, обмеження за статтю і віком в оголошеннях про вакансії та протизаконних звільнень чи відмов у роботі жінкам на підставі їхнього материнства.

Від роботодавців — комерційних компаній та державних установ — учасниці маршу вимагатимуть створювати робочі місця, дружні до жінок та людей із сім’ями, надавати справедливі можливості при прийомі на роботу та у професійному розвитку. А від держави — на законодавчому рівні скасувати гендерно-обумовлені обмеження (в Україні жінкам досі заборонено виконувати близько 500 видів робіт).

«Ми вимагаємо 100% професій для жінок, 100% оплати праці, 100% кар’єрних можливостей! І ми віримо, що мирна публічна акція жіночої солідарності саме на часі задля актуалізації питання економічного розвитку всіх людей, незалежно від статі та гендеру!» — заявляють організаторки.

Зустріч у Фейсбуці

Як нам стало відомо, акції пройдуть ще у двох містах України – Ужгороді (початок о 12:00 на Театральній площі; більше про акцію можна почитати тут) та в Одесі (початок о 12:00 на Думській площі).

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.