Переклала Руслана Козієнко

Згідно зі статистикою податків, два штати, що першими легалізували рекреаційну марихуану, ще на середину 2015 року зібрали у сукупності щонайменше 200 мільйонів доларів доходів із податків на марихуану — і вже знайшли цим грошам вдале застосування.

Згідно з даними відділу доходів штату Колорадо, за півтора року легальних продажів рекреаційної марихуани штат зібрав більш ніж 117 мільйонів доларів акцизних зборів із ринку рекреаційної та медичної марихуани у сукупності.

Штат Вашингтон почав менш енергійно. Його роздрібні магазини почали продавати рекреаційну марихуану у липні 2014 року, але вони йдуть у ногу з Колорадо. Протягом року від початку продажів було зібрано близько 83 мільйонів доларів акцизних зборів, про що свідчать дані Комітету з контролю алкогольних напоїв та марихуани у Вашингтоні.

Mar2

А сукупний здобуток обох штатів виявиться ще на кілька мільйонів більшим, якщо врахувати всі додаткові надходження з марихуани — наприклад, податок на продаж, муніципальні податки та витрати на ліцензування.

Зрозуміло, що дохід від марихуани — це лише краплина у морі щорічного багатомільярдного бюджету кожного штату, проте це реальний дохід — дохід, який покриває вартість регулювання самого ринку легальної марихуани.

«Наша філософія полягає у тому, що марихуана платить сама за себе, — каже Дж. Скайлер Маккінлі, заступник директора Відділу контролю над марихуаною при губернаторі Колорадо Джоні Хікенлупері з Демократичної партії. — Кожен цент, що надходить від легалізації, спрямований виключно на легалізацію. Спочатку — на нормативно-правову базу, потім — на публічні освітні кампанії, присвячені безпечному та відповідальному вживанню, а потім — на превентивні програми та лікування.

Але доходи з податків на легальну марихуану самі по собі не вирішать проблем бюджету штату, — додає Маккінлі.

«Важливе застереження, про яке ми говоримо іншим штатам, полягає у тому, що вам, можливо, не варто легалізувати марихуану, якщо ви прагнете на цьому заробляти — це не та мета, задля якої це робиться, — каже він. — Це робиться через переконання, що регульований ринок може бути безпечнішим, ніж стихійний (чорний) ринок, або що війна з наркотиками не спрацювала».

Джеймі Сміт, заступник директора з комунікації при губернаторі штату Вашингтон Джеї Інслі з Демократичної партії, поділяє такий самий підхід.

«Ініціатива з легалізації була викликана не бажанням заробити, хоча вона справді забезпечує невелику підтримку для бюджету штату, — каже Сміт. — Коли йдеться про мільярди доларів, то десятки мільйонів не вирішують проблему, але вони точно не завадять».

Ці податки та збори не тільки підтримують регулювання марихуани: доходи обох штатів від податків на марихуану також були спрямовані на фінансування державних шкіл та на активні дослідження.

Як зазначає Кевін Губер, регіональний менеджер програми Відділу капітального будівництва при Департаменті освіти штату Колорадо, значна частина доходів від податків на марихуану у цьому штаті призначена для державних шкіл штату. За 2014-2015 фінансовий рік 23,9 мільйони доларів було виділено на грантову програму «Будівництво зразкових шкіл сьогодні» (Building Excellent Schools Today — BEST).

Окрім акцизних податків на марихуану, ця сама програма отримує додаткове фінансування за рахунок доходів та відсотків від лотерей, а також земельного фонду штату — все це надходить у єдиний фонд і розподіляється у вигляді грантів районам та школам, які потребують фінансування. У 2015 році штат уперше використав податкові надходження від марихуани в рамках загальних грантів.

Колорадо також вклав близько 8 мільйонів доларів у дослідження марихуани з доходу, отриманого за рахунок різних зборів із коноплі, фінансуючи таким чином вісім різних досліджень, присвячених вивченню перспектив застосування марихуани з медичною метою.

Так само й у штаті Вашингтон частина податків та зборів із марихуани йде на школи, проходячи через загальний фонд штату, але також і на дослідження короткострокових і довгострокових наслідків нової, реформованої політики штату щодо марихуани — дослідження, у якому беруть участь різноманітні державні установи.

Один із найбільш амбітних дослідницьких проектів належить науковій гілці уряду штату — Інституту суспільної політики у Вашингтоні — і присвячений всебічному аналізу витрат та результатів легалізації рекреаційної марихуани.

Масштаби проекту дуже широкі. Звіти мають бути представлені 1 вересня 2017, 2022 і 2032 років, і в них будуть розглянуті наслідки легалізації для суспільного здоров’я, безпеки, вплив на вживання серед молоді, на кримінальне правосуддя, створення робочих місць, доходи та багато іншого. Мета дослідження настільки далекосяжна і широка, що Інститут Брукінгса назвав її «майже безпрецедентною».

Колорадо був першим штатом у США і першим урядом у світі, що запровадив регульований ринок марихуани — безперечно, це стало для наркополітики глибоким зрушенням, і деякі законодавці та правоохоронні органи штату вважали, що воно не буде розвиватися настільки успішно, як воно фактично розвивається. Окрім штату Вашингтон, рекреаційну марихуану тепер легалізовано також у Орегоні, на Алясці та в окрузі Колумбія (останній досі забороняє продаж). Проте за федеральним законодавством вона лишається незаконною.

Зараз, більш ніж через 2 роки після початку продажу у Колорадо та Вашингтоні, можливо, найбільшим зрушенням стала «нормальність», із якою уряд штату почав сприймати політику щодо марихуани та дохід, який вона дає.

Як зазначив Маккінлі, чиновники Колорадо розглядають марихуану так само, як будь-який інший товарний ринок у Колорадо — як іще одне місце, де штат отримує певний прибуток, але не розраховує, що цей ринок фінансуватиме весь його бюджет.

«Це було набагато менш морочливо, ніж ми очікували, — каже Маккінлі, цитуючи слова свого начальника про регулювання наркотиків. — Виявляється, уряд справді може дуже добре давати цьому раду».

Джерело: Huffington Post

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.