Переклав Ростислав Погорелов

«Я вчора займалася сексом», — я нещодавно написала це другові, додавши в повідомлення «дай п’ять» емодзі й емодзі, що плескає в долоні.

Через кілька секунд мій телефон загудів через отриману відповідь: «Ну й наскільки в нього великий? Помираю від цікавості».

Моя відповідь? Eмодзі, що знизує плечима.

Бо я не мала на увазі те, що він подумав, я мала на увазі під «сексом».

Я знаю, яке визначення він мав на увазі. Те саме, якого колись навчили й мене. Саме тому весь цей час внутрішній голос в моїй голові продовжував шепотіти: «Ні, в тебе не було сексу, він тільки пестив тебе пальцями, ти брешеш». На додачу до самокритичного голосу, що монотонно повторював: «A потім ти заснула, бо ти ЕГОЇСТКА й ЗАНУДА».

Така штука: останнім часом я переосмислювала своє визначення «сексу» тобто я поставила під сумнів ідею, що говорячи про більшість сексуальних актів ми маємо додавати частку «тільки».

Коли мені було десять, я дізналась, що таке секс, зі словника Merriam-Webster, який визначав це подібно до того, як це зараз визначає Google: «сексуальна активність, особливо та, що включає в себе статевий акт».

«Статевий акт» же визначається як «сексуальний контакт між особами, що включає в себе проникнення, тобто введення чоловіком ерегованого члена у вагіну жінки, що, зазвичай, завершується оргазмом та еякуляцією».

Саме так я вперше вивчила, що таке секс. На те, щоб розучити це пішло багато розмов.

Звичайно, справа була не лише в словнику. Я постійно та всюди чула те саме: секс означає введення пеніса в вагіну (зауважте, що не йдеться про розміщення вагіни навколо пеніса саме пеніс завжди був активною стороною).

Коли дівчата в школі розмовляли про те, чи в них був секс, вони також мали на увазі саме це: чи робили вони таке, чи ні й відповідь на це питання була більш значущою ніж те, чи вони мали оральний секс або мастурбували.

Селф-хелп книги, які я читала вночі під ковдрою (я була цікавою дитиною), заохочували дівчат зачекати з сексом, і під сексом вони також розуміли введення пеніса в вагіну. Про все інше в них було мало інформації.

Отже, коли я поступила в коледж і навколо з’явилось достатньо можливостей  переспати з кимось, я вирішила так: якщо «займатися сексом» не маючи відносин з людиною занадто серйозне діло, я буду розважатися в інші способи. Таким чином, я буду цнотливою аж до того часу, поки не знайду когось, кого полюблю настільки, щоб віддати свою цноту.

Так, у мене були деякі йобнуті ідеї.

Раніше я пишалась тим, що «лишалась цнотливою» до 20 років.  Але зараз я думаю про це інакше. Я взагалі не вірю в цнотливість і думаю, що я мала секс значно раніше.

Що повертає мене до того дня.

Коли я сказала своєму другові, що мала секс, він припустив, що я знаю, «наскільки в нього великий» тому, що (як і багато хто з нас) вважає, що кожен вид сексу передбачає наявність пеніса. І вагіни. Але він не має передбачати наявність ані першого, ані другого.

Тепер я думаю про секс як про будь-що, що приносить мені сексуальну насолоду. Це може бути визначено будь-як: так, як видається правильним у той чи інший момент.

Це не повинно обов’язково включати доторки нижче пояса, і для цього навіть не потрібно бути присутніми в одному просторі. Це просто зв’язок з іншою людиною, який відчувається як сексуальний.

Усі є вільними визначати секс як вони бажають. Та ось кілька причин, завдяки яким моє особисте визначення вивільнило мене від токсичних ідей про мою сексуальність, які я інтерналізувала раніше.

1. Визначення сексу є більш інклюзивним

Перший виклик традиційному визначенню сексу кинула ЛГБТІКА+ спільнота: проблема визначення сексу як чогось, що відбувається між пенісом і вагіною в тому, що це може бути застосовано тільки до людей із пенісами, які мають секс із людьми з вагінами. Або навпаки.

Це делегітимізує буденні стосунки ЛГБТКІА+ людей, так само як і стосунки між цисгендерними чоловіками і жінками, яким не подобається проникаючий вагінальний секс.

Деякі люди з вагінами, наприклад, надають перевагу оральній чи ручній стимуляції, яка не включає пеніс. Виключаючи таких людей, традиційне визначення сексу може також виявитися сексистським адже воно надає перевагу людям, які найлегше отримує задоволення таким чином, а це переважно цисгендерні чоловіки.

Традиційне визначення сексу також є гетеронормативним тобто, воно означає, що секс трапляється тільки між чоловіком і жінкою. І це циссексизм, бо передбачає, що чоловік обов’язково має пеніс, а жінка — вагіну. Прив’язуючи гендер до геніталій та припускаючи, що всі є або чоловіками, або жінками, ми викреслюємо трансгендерів, небінарних людей, інтерсексів та багатьох інших.

Я відмовляюсь визначати секс як щось, чим можуть насолоджуватися тільки такі як я: люди з вагінами, які зазвичай сплять з людьми з пенісами.

Роблячи це, я відкидаю припущення, що мої стосунки принципово відрізняються від стосунків ЛГБТКІА+ людей (і є більш «нормальними» за їхні) і що секс має бути визначено через патріархат і бінарність.

2. Цей підхід знімає тиск

На жаль, найпоширенішим нормативним уявленням про сексуальність є те, що ви починаєте з прелюдії та доводите все до статевого акту.

Так, раніше, коли я робила щось, що вважалося прелюдією, я спостерігала цю атмосферу сподівання і боялась, що «обману когось», якщо не відчую того ж. Моя власна згода видавалась вторинною порівняно з цим тиском.

Раніше, кожного разу, коли я лежала оголеною в ліжку поруч з іншою людиною, думка «Чи ми будемо займатися сексом?» відволікала мене.

Зараз, як правило, я думаю так: «Ми вже займаємось сексом. Ми не потребуємо чогось більшого. Ми довели до кінця те, що хотіли, але можемо й продовжити цю пригоду та зайти далі настільки, наскільки ми обоє вважаємо за доцільне».

З того часу як я перестала відокремлювати один сексуальний акт від решти, я стала менше переживати над тим, чим же ми займаємось, і більше концентруватись на моменті, насолоджуючись усім тим, що ми робимо.

І я очікую більше поваги від моїх партнерів: якщо ж я бачу, що вони вважають, що проникаючий вагінальний секс відбудеться просто тому, що якась форма сексу має відбутись, вони помиляються.

3. Розширивши визначення сексу, я змінила свою концепцію дарування й отримання

Коли ти не займаєшся тим видом сексу, який передбачає задіяння геніталій обох партнерів, то починаєш замислюватись над цією ідеєю, що одна людина дарує насолоду, а інша отримує (ця бінарність дарувальника/отримувача також дуже обмежена в тому, що припускає, ніби секс може відбуватись тільки між двома людьми).

Ми використовуємо слова типу «відсмоктати» чи «взяти в рот», маючи на увазі, що певні сексуальні акти є послугами і якщо ми не «отримаємо» стільки ж, скільки «подаруємо» то почуватимемося обманутими.

Як вам така радикальна думка: а що, якби ми не робили речі, про які думаємо як про працю і за які хотіли б взаємності? Що було б, якби ми робили тільки ті речі, які нам подобаються настільки сильно, що задоволення робити їх уже є достатньою винагородою?

Коли я припинила розрізняти «взаємний» секс та «односторонній», я зрозуміла, що весь секс повинен бути взаємним.

Я можу отримати від доторків до когось стільки задоволення, скільки й вони. І вони також можуть отримати від доторків стільки ж, скільки і я.

Разом із провиною, яку я раніше відчувала за «недоведення діла до кінця» після того, як «дала комусь хибну надію», я позбавилась почуття провини за те, що могла «отримати» більше насолоди, ніж «подарувати». Замість того, щоб думати, що хтось зробив мені послугу, я думаю, що «ми просто мали секс, і це було неймовірно для обох сторін».

4. Це перевизначення допомогло мені перестати звинувачувати себе в розпусті

Коли я думала про проникаючий вагінальний секс як про акт на самій верхівці ієрархії сексуальних актів, то зводила його на п’єдестал.

Я думала, що він означає більше, ніж усе інше. Я підраховувала, зі скількома людьми я робила це й думала про результат як про моє «число», начебто це було ім’я, що позначало мене.

Кількість людей, з якими ти «розважалась», є менш визначальною для жіночої ідентичності, аніж кількість людей, з якими ти «займалась сексом». На жаль, думка про збільшення останньої цифри страхає мене, тоді ж як збільшення першої видається менш лячним.

Це наслідок ідеї, що секс, який включає в себе пеніс, є найбільш значущим видом сексу, який тільки може мати жінка. Жінок ділять на дві групи займані й незаймані й різниця між цими двома групами тільки в сексі з наявністю пеніса.

Це до біса гетеронормативно та патріархально.

Я не пропагую цю точку зору, але, на жаль, її міцно вкорінили в моїй свідомості тому перевизначення «сексу» допомогло мені перестати визначати себе через кількість моїх сексуальних партнерів.

Раптом виявилось, що моє «число» це число, яке я навіть не підраховувала.  Завдяки цьому я зрозуміла, що мені насправді взагалі не потрібно це число. Я прекрасно можу думати про свою сексуальність, свої цінності та відносини без нього.

5. Моя нова перспектива допомагає краще розбиратися в партнерах

Зведення сексу, у старому визначенні, на п’єдестал також означало, що разом із ним я зводила на п’єдестал партнерів, із якими ним займалась.

Коли я вперше «втратила цноту», то думала, що, відповідно, маю бути відданою партнеру, який «взяв мене», і через це не помітила тривожних дзвіночків у наших стосунках.

Я також мала глибші почуття до людей, з якими мала проникаючий вагінальний секс, аніж до тих, з ким я займалась іншими його видами. Думаю, це частково тому, що мене вчили: цей вид сексу є виявом любові, тоді ж як інші ні.

І — мені неприємно це визнавати — я була більш схильна вважати людей, з якими я займалася іншими видами сексу, — «одноразового використання», і я уникала емоційного зв’язку, який ми могли б розвинути.

Відмова від Ієрархії Статевих Актів допомогла мені навчитись сприймати кожен акт всерйоз і самій визначати, які стосунки я матиму з людиною: відповідно до того, хто вона, хто я та чого ми хочемо а не до того, якими частинами тіла ми терлись одне об одного.

* * *

Сьогодні багато визначень стають більш розмитими. «Стосунки», «сім’я» і навіть «людина» мають ширше визначення, ніж раніше. Я думаю, це прекрасно.

Суб’єктивний людський досвід не може бути визначений лише в один спосіб. Скільки людей, стільки й визначень сексу, і будь-чия точка зору має бути врахована.

Тому мої друзі можуть очікувати на більше повідомлень з текстом «у мене був секс» а якщо вони захочуть дізнатися, що ж саме я маю на увазі, вони спитають. Я можу навіть відповісти емодзі.

Перекладено за: 5 Reasons Why I’ve Broadened My Definition of ‘Sex

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.