Переклав Юрій Черната

«Автомобільна країна» Німеччина здивувала сусідів радикальною пропозицією зменшити завантаженість доріг, зробивши громадський транспорт безкоштовним. Тим часом Берлін намагається знизити забрудненість повітря до норм ЄС, щоб уникнути великих штрафів.

Це відбувається через два роки після того, як «дизель-гейт» — приголомшливий скандал навколо шахрайства Volkswagen у вимірюванні викидів вихлопних газів — призвів до хвилі обурення автомобільною індустрією, яка є наріжним каменем процвітання Німеччини.

«Ми розглядаємо безкоштовний громадський транспорт як спосіб зменшити кількість приватних автомобілів», — написали в листі до комісара ЄС з питань довкілля Кармену Велья три міністри, серед яких і міністерка з питань довкілля Барбару Хендрікс.

«Ефективна боротьба із забрудненням повітря без подальших затримок є одним із найвищих пріоритетів для Німеччини», — додали міністри.

Пропозицію випробують «найпізніше наприкінці цього року» у п’яти містах західної Німеччини, серед яких колишня столиця Бонн та промислові міста Ессен та Мангайм.

Крім безквиткового проїзду, іншими кроками, запропонованими у вівторок, є подальші обмеження викидів автобусів та таксі, створення зон із низькими викидами та підтримка програм спільного користування автомобілями.

Тиск повітря

Діяти необхідно швидко, оскільки Німеччина та ще вісім країн-членів ЄС, до яких також належать Іспанія, Франція та Італія, вже прострочили кінцевий термін 30 січня, до якого мали добитися дотримання обмежень ЄС на викиди оксиду азоту та дрібнодисперсних часток.

Велья дав країнам ще трохи часу, щоб запровадити додаткові заходи з подолання забруднення, інакше їм загрожують судові позови.

Рівень забруднення, «який несе загрозу для життів», за даними Комісії, зачіпає більше 130 міст у Європі, призводить до близько 400 тисяч смертей та щороку коштує 20 мільярдів євро витрат у сфері охорони здоров’я в країнах блоку.

Країни, які не дотримуватимуться обмежень ЄС, можуть постати перед Європейським Судом, найвищим трибуналом ЄС, у якого є право накладати штрафи на країни-учасниці.

І навіть якщо не брати до уваги тиск з боку Брюсселя, якість повітря за останній рік опинилась на верхівці списку пріоритетів Берліна.

Відтоді, як Volkswagen у 2015 році визнали, що дурили нормативні тести на 11 мільйонах автомобілів по всьому світу, інші автовиробники також опинилися під підозрою.

Захисники довкілля запустили судові процеси, покликані заборонити автомобілі з дизельними двигунами в центрах деяких міст, а страх того, що це зачепить мільйони водіїв, спонукав до дій канцлерку Ангелу Меркель.

Такі титани, як BMW, Daimler (материнська компанія Mercedes-Benz) та найбільший світовий виробник автомобілів Volkswagen погодилися вкласти близько 250 мільйонів євро у мільярдний фонд, створений для оновлення місцевого транспорту.

Уряд «має подбати про те, щоб виробники автомобілів профінансували надзвичайний захід» — безкоштовний транспорт, наголосили у «Грінпіс», додавши, що вищі дорожні та паркувальні збори в містах можуть допомогти зменшити міський трафік.

Зі свого боку, автомобільні компанії розширюють плани з електрифікації своїх модельних рядів: на найближче десятиліття заплановано випуск численних електричних та гібридних моделей.

Ахіллесова п’ята

Громадський транспорт у Німеччині дуже популярний: кількість поїздок протягом останніх 20 років постійно зростала, досягнувши у 2017 цифри в 10,3 мільярдів.

Порівняно з іншими великими європейськими державами, квитки в Німеччині можуть бути дешевими: квиток на одну поїздку в Берліні коштує 2,90 євро, тоді як еквівалент у Лондонському метро — 4,90 фунтів (5,50 євро).

Однак міста одразу попередили, що для того, щоб ідея з безкоштовним проїздом стала успішною, необхідно все краще спланувати.

«Я не знаю виробників, здатних забезпечити ту кількість електроавтобусів, яка нам буде потрібна», щоб задовольнити підвищення попиту, якщо громадський транспорт стане безкоштовним, — розповів агентству новин DPA мер Бонна Ашок Срідхаран.

У той же час голова Асоціації німецьких міст Хельмут Деді попередив, що «ми чекаємо [від федерального уряду] чіткої заяви щодо того, звідки фінансуватиметься (безкоштовний транспорт)».

Міністрам «варто ще раз подумати, їдучи на U6 (лінія метрополітену) у Берліні о 7:30 ранку, — написала газета Die Welt. — Висновок буде очевидним: знадобиться більше вагонів, більше працівників, можливо, навіть більше колій та ліній. Де взяти мільярди на це?»

Джерело: The Local

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.