Дослідницька команда з Бейлорського медичного коледжу та Техаського дитячого госпіталю виявила зв’язок між mTORC1 та Src — двома білками, активними в ракових клітинах. Дослідження, опубліковане в журналі Natural Communications, доводить, що білок Src є необхідним і достатнім для активації mTORC1. Це відкриває можливості розробки нових способів контролювати ріст ракових пухлин.

Білок mTORC1 лежить в основі механізмів, які регулюють обмін речовин у клітинах, ріст та розмноження. Він також відіграє центральну роль у підтримці балансу між процесами розщеплення складних молекул (катаболізм) та побудови клітинних молекул (анаболізм). Порушення цього балансу може призвести до хвороби.

Для врівноваження клітинного обміну речовин mTORC1 враховує низку сигналів — включно з сигналами, пов’язаними з факторами росту та доступності амінокислот. Сигнали, які призводять до активації mTORC1, запускають ріст клітин, активізуючи синтез білка. З іншого боку, сигнали, які деактивують mTORC1, запускають розщеплення складних молекул у клітинах для виробництва енергії.

Дослідницька команда виявила, що білок Src є своєрідним посередником між амінокислотами та mTORC1. Принцип їхньої взаємодії приблизно такий самий, як між кондиціонером та термостатом. Коли температура в приміщенні піднімається до певної позначки, термостат вмикає кондиціонер — і навпаки, коли температура падає нижче заданого рівня, термостат вимикає кондиціонер. Білок Src діє приблизно так само: зафіксувавши наявність амінокислот, Src передає цю інформацію решті системи, внаслідок чого запускається mTORC1. Коли амінокислот немає, Src «вимикає» mTORC1.

Коли Src модифікували таким чином, щоб він був постійно активним, mTORC1 теж лишався активним навіть за відсутності амінокислот. Це може бути механізмом росту ракових пухлин, так само як поламаний термостат, який продовжує надсилати сигнали кондиціонеру, хоча в приміщенні вже достатньо холодно.

Знахідки дослідницької команди можуть запропонувати нові підходи до лікування раку, а потенційно ще й деяких нейродегенеративних захворювань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.