Виставка «Щоденник молодої заробітчанки» присвячена молодіжній жіночій трудовій міграції чи «заробітчанству» — як її визначають учасниці дослідження1Дослідження умов праці i життя молодих українок за кордоном тривало з листопада … Continue reading.

Експозиція містить матеріали інтерв’ю в рамках дослідження з жінками віком 22–35 років, які походять з Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Одеської областей і мають досвід роботи за кордоном: у Польщі, Італії, Португалії, Німеччині та Чехії.  З 13 героїнь, чиї історії увійшли у виставку, лише одна жінка мала сім’ю, а всі решта були неодруженими.

Упродовж кількох останніх років трудова міграція змінює свій характер. Якщо раніше жінки їхали працювати за кордон, щоби «прогодувати» чи «вивчити» дітей, то останнім часом посилюється тенденція до тимчасового виїзду на роботу саме серед молоді, і зокрема серед молодих жінок. Та попри масовість трудової міграції, детального аналізу явища в українському суспільстві досі практично немає, а дискусія ведеться на рівні «чорне-біле», «добре-погано». Виставка порушує питання умов праці й побутового життя молодих жінок за кордоном.

У виставці також запропоновано аналіз основних причин, що змушують жінок обирати трудову міграцію: такі незадовільні умови як довгий робочий день, низька заробітна плата та психологічне насильство на робочому місці призводять до нездатності жінок забезпечити навіть свої базові потреби. У пошуках фінансової самостійності жінки вимушено поєднують одразу декілька робіт чи вирушають за кордон на заробітки.

Виставка експонувалася в публічному просторі в центрі міста Львова впродовж жовтня 2018 року.

Інформація в медіа:

«В Україні треба бути або генієм, або дуже багатим. Інакше ти просто ніхто» – інтерв’ю з Анною Оксютович
«Щоденник молодої заробітчанки»: Жінки у міграційних процесах

Завантажити pdf-версію матеріалів виставки ви можете за посиланням:
https://bit.ly/2FNlyfg

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Примітки

Примітки
1 Дослідження умов праці i життя молодих українок за кордоном тривало з листопада 2017 до травня 2018 року.