Вже кілька тижнів у США тривають страйки орендарів житла, спричинені епідемією коронавірусу. За умов масових звільнень та призупинення роботи виробництв протягом двох останніх тижнів березня у США було подано 10 мільйонів нових заяв на виплати по безробіттю1Для порівняння, останні п’ять років кількість заяв на допомогу по безробіттю … Continue reading. Услід за цим станом на 1 квітня 2020 року відсоток несплати орендної плати виріс з 19% (несплата у березні) до 31% (несплата у квітні).

Орендарі використовують три основні тактики страйку, які передбачають різні вимоги до власників житла. Перша тактика передбачає замороження ціни на оренду (власник не може піднімати вартість оренди під час карантину). Друга тактика — мораторій на сплату оренди (забороняється збір оренди під час епідемії, але «борг» має бути сплачено опісля). Третя тактика — відмова від сплати оренди в принципі (що передбачає тиск не лише на власника житла, а й на муніципальні та центральні органи влади, які відповідальні за неефективні житлові політики).

Механізми стабілізації житлової ситуації, які приймає уряд та окремі штати і міста, передбачають послаблення податкового тиску на власників житла, мораторії на виселення або скасування орендної плати на 90 днів для всіх (у Нью-Йорку) — і великих корпорацій, і окремих орендарів. 

Проте Сеа Вівер, координаторка проекту Housing Justice for All, зазначає в коменатрі Vox, що ще до початку коронавірусу 40% американців перебували за крок до нездатності платити оренду. Хвороба одного з батьків, пошкодження машини, звільнення з роботи — лише одна з цих подій призвела б до втрати житла. «Те, що відбувається сьогодні, — це та сама одна життєва криза, але одночасно для всіх».

Натомість страйкарі вимагають більш рішучих дій. Наприклад, Автономна спілка орендарів у Чикаго створила петицію за замороження орендної плати. Петиція  також передбачає замороження іпотечних виплат, скасування судових процесів про виселення орендарів та тих, хто не може сплачувати іпотечний кредит, розселення людей, які опинилися без житла, та автоматичне подовження орендного договору.

А спілка орендарів Лос-Анджелеса вимагає не лише підтримати людей, яким сьогодні складно сплачувати оренду, а й закликає муніципалітет допомогти бездомним. Зокрема припинити розформування наметових таборів, надати бездомним доступ до чистих вбиралень, дозволити розміщувати намети вдень, дозволити експропріацію незайнятих будинків. Спілка також вимагає забезпечити універсальні потреби кожної людини, серед яких: безумовний доступ до їжі та води, забезпечення чистоти житла, безкоштовні комунальні послуги, припинення всіх імміграційних судових справ, амністію для ув’язнених, універсальний базовий дохід, звільнення від сплати студентських боргів, миттєвий доступ до медичних послуг незалежно від здатності за них заплатити.

Орендарі об’єднуються в спілки, спілки — в організації національного масштабу. Організація Rent Strike 2020 зібрала 1,5 мільйонів підписів під петицією з такими вимогами: «Кожен губернатор у кожному штаті має зробити все необхідне, щоб заморозити на два місяці орендну плату, іпотечні кредити та рахунки за комунальні послуги (включно з каналізацією, електроенергією, водою, газом, інтернетом), аби дозволити робітничим родинам підготуватися до складних соціальних заходів, необхідних для вирівняння кривої спалаху вірусу. Ми — альянс політичних організацій, орендарів, політичних та кліматичних активістів з усіх штатів. Ми працюємо на розбудову інфраструктури страйку, щоб сприяти боротьбі американського робітничого класу проти інтересів багатих та безпечно пережити цю кризу». 

* * *

Коли уряд ігнорує інтереси вразливих груп населення, низова солідарність стає одним із можливих способів захистити себе. В Італії, де історія орендних страйків почалася ще в 1968 році, вже виникло безліч низових ініціатив та об’єднань орендарів із чіткими гаслами та розробленою стратегією дій. Для України, де уряд також відмовився2У Законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на … Continue reading брати до уваги інтереси орендарів житла, а офіційний відсоток безробітних цього місяця виріс на 13% порівняно з минулорічним, самоорганізація орендарів більш ніж актуальна.  

Нижче наведено уривок з агітаційної листівки італійських орендних страйкарів – переклад Руслани Козієнко.

Як організувати орендний страйк? 

Навіть якщо цього місяця ви зможете заплатити за оренду, ваша підтримка та участь допоможуть тим, хто цього зробити не зможе. Ось три прості кроки для початку координації страйку орендарів.

Важливо: якщо у вас є симптоми (кашель, висока температура, ускладнене дихання, втрата нюху/смаку) або протягом останніх 14 днів ви контактували з людьми, які мали ці симптоми або отримали позитивний результат тестування на COVID-19, будь ласка, НЕ спілкуйтеся через письмові записки. Наразі найкраще максимально використовувати телефонний та інтернет-зв’язок.

1. ЗВЕРНІТЬСЯ ДО СВОЇХ СУСІДІВ. Ви можете надіслати повідомлення тим, кого вже знаєте, покласти записки під двері тих, з ким особисто не знайомі, наклеїти записку у під’їзді будівлі чи на дверях супермаркету, де купуєте їжу. Спробуйте зрозуміти, у кого можуть бути проблеми з платою за оренду, і — завжди дотримуючись відстані — запропонуйте їм разом поговорити з орендодавцем та попросити про скасування наступної оплати.

2. ЗВЕРНІТЬСЯ ДО СВОГО ОРЕНДОДАВЦЯ. Не слід робити це з непохитним списком вимог! Багато орендодавців виявляють розуміння й віддадуть перевагу тому, щоб знайти рішення разом із своїми орендарями. Звісно, якщо багато орендарів об’єднаються, то більш імовірно, що орендодавець буде готовий піти на зустріч їхнім запитам. Зразки листів до орендодавця можна знайти тут і тут.

3. ПОШИРЮЙТЕ ІНФОРМАЦІЮ cеред друзів, родичів, сусідів та членів громади. Якщо всі, хто не заплатить за оренду, свідомо приєднаються до страйку, ми всі матимемо більше сил вимагати від уряду не лише скасування плати за оренду та адекватної реакції під час надзвичайних ситуацій, але також підтримки малих орендодавців, які залежать від орендної плати як єдиного ресурсу для виживання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Примітки

Примітки
1 Для порівняння, останні п’ять років кількість заяв на допомогу по безробіттю коливалася в межах 300 тисяч заяв на тиждень.
2 У Законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від сплати оренди «може бути звільнений» наймач нежитлового фонду (кафе, бари, ресторани, торговельні об’єкти, нічні клуби, готелі і т.п.).