Фото: ЧЕСНО. Київ.

Сьогодні зранку під будівлею КМДА відбувся лежачий протест велосипедистів. Кілька десятків людей з’їхалися, щоб вимагати від міської влади та МВС організувати безпечний рух дорогами столиці та створити для цього необхідну інфраструктуру. 

Приводом для проведення акції стало те, що лише за минулий тиждень у Києві збили трьох велосипедистів. Один із них загинув, двоє інших отримали тяжкі травми і були госпіталізовані. А з початку року таких випадків налічується вже 5. Загалом же українські дороги, за словами організаторів, досі залишаються серед найбільш небезпечних у Європі. У 2019 році показник смертності у ДТП становив 10,5 смертей на 100 000 осіб, тоді як, для прикладу, у Німеччині — 4. 

«Ми хочемо жити у місті, де вийти на вулицю не небезпечно, де вийти на пішохідний перехід не означає підписати собі смертний вирок, де їхати на велосипеді не означає бути хрустиком, і де водити авто — не грати в “російську рулетку”», — йдеться у заяві організаторів.

З тим, що рух Києвом є небезпечним, погоджуються й учасники акції: «Під час карантину майже постійно переміщуюсь на велосипеді по місту. Загалом використовую велосипед для поїздок по Києву з 2015 року. Небезпека відчутна на вулицях, де авто рухаються з великою швидкістю. Тому планую свої маршрути так, щоб уникати таких вулиць, — розповідає Андрій, що також долучився сьогодні до протесту. — Щоб зробити місто більш безпечним до велосипедистів, у першу чергу потрібні цілісні та комфортні веломаршрути. Зараз у Києві це переважно окремі шматки не пов’язаних між собою велодоріжок і велосмуг. Крім невеликої кількості велоінфраструктури, проблемою є слабкий контроль за порушниками з боку поліції. Система автофіксації порушень ПДР запрацювала тільки з 1 червня цього року. Поки що камер небагато і фіксують вони лише перевищення швидкості».

Аби привернути увагу міських чиновників, велосипедисти лягли на сходах КМДА, а на тротуарі намалювали напис «Годі нас вбивати». Після цього декілька представників від учасників протесту вирушили в КМДА на переговори. Серед вимог, які вони адресують київські владі, — обмежити швидкість до 50 км/год. на київських проспектах (просп. Бажана, просп. Шухевича, Наддніпрянське шосе тощо), розробити нові схеми руху на найбільш аварійних ділянках, оголосити тендер на проєктування нових велосипедних маршрутів та вжити інших заходів для підвищення безпеки руху в місті. 

Після завершення акції організатори заявили, що будуть реагувати на кожен випадок ДТП за участі велосипедистів і стежитимуть за розслідуваннями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.