Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на лекцію Надії Парфан «Міста, яких не було: історія радянської урбаністичної утопії», що відбудеться у середу, 25 лютого, о 19:00.

Чи можна винести урок з містобудівних теорій минулого століття? Як мріяти про ідеальний пострадянський Київ? Ця лекція – про еволюцію утопічного мислення в теоріїі та практиці радянського містопланування. Ми розглянемо радянську урбаністичну утопію в широкому контексті західної модерності – від Томаса Мора та Шарля Фур’є, до сучасного утопіста Девіда Гарві. Це допоможе нам прослідкувати еволюцію утопічних проектів радянського урбанізму – від «літаючого міста» в революційні 20-ті, до Славутича, Русанівки і типових мікрорайонів пізньорадянської епохи. Ми також розглянемо просторові трансформації цих проектів протягом останніх десятиліть і спробуємо оцінити шанси пострадянських міст на свою утопію.

Надія Парфан вивчала культурологію в Києво-Могилянській Академії та соціальну антропологію в Центральноєвропейському університеті (Будапешт). У 2012 – 2013 була стипендіаткою програми Фулбрайт і гостьовою дослідницею на факультеті урбаністики та географії в університеті Темпл, Філадельфія. Співзасновниця фестивалю кіно та урбаністики «86» в місті Славутич. Цікавиться документальним кіно, культурною інфраструктурою та повсякденними практиками городян.

Вхід вільний

Лекція відбудеться в рамках виставки «Надбудова», що триває в Центрі візуальної культури до 28 лютого

За підтримки ERSTE Foundation та Charles Stewart Mott Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Виставка «Надбудова» проходить в рамках проекту Центру візуальної культури Unrendered Spaces

tumblr_static_unrendered_spaces_nazva_red

unrenderedspaces.tumblr.com

Партнери проекту:
dovzhenko 86_680x680_clean

Інформаційний партнер:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b63192

Контакти:

+38096 4929600 (Наталка Нешевець)
vcrc@vcrc.org.ua
facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc.org.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *