Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на презентацію антології гендерних досліджень «Образ, тіло, порядок», що відбудеться у середу, 18 березня, о 19.00.

Чому ми говоримо про гендер? Власне, чому ми все ще говоримо про нього? Чому й досі в публічному просторі ми стикаємося з латентним чи експліцитним несприйняттям цього поняття і гендерної тематики в цілому?

Антологія «Образ, тіло, порядок», яка вийшла у незалежному видавництві «Медуза», задумувалася як спроба відповіді на ці запитання та, водночас, як свідчення їхньої парадоксальності. З одного боку, вже десятиліття існують серйозні гендерні дослідження, чий вплив на сучасну гуманітарію важко переоцінити. З іншого – у публічній дискусії про суспільство, науку й мистецтво поняття гендеру досі нерідко викликає недовіру.

«Образ, тіло, порядок» – це антологія наукових статей і текстів із гендерної проблематики у різних сферах знання: економіка, медицина, архітектура, право, література, фотографія тощо. Головна мета публікації – представити українським читачкам і читачам нові, дотепер не перекладені дослідження, зокрема, німецькомовного простору гендерних студій, який до сьогодні лишається недостатньо репрезентованим в українському науковому контексті. Тематичний спектр матеріалів цієї антології якнайширший – від феміністичної юстиції, до інтерсексуальності, харчових розладів та гендерного виміру архітектури.

Антологію презентуватимуть упорядниці Катерина Міщенко та Олеся Бондаренко, авторка перекладів Леся Кульчинська та дослідниця Марія Маєрчик.

Олеся Бондаренко – літературознавиця та перекладачка, досліджує сучасну поезію США в Київському національному лінгвістичному університеті.

Марія Маєрчик – кандидатка історичних наук, етнологиня, спеціалістка з культурної антропології, дослідниця історії культури і гендерної та квір-проблематики, наукова працівниця Інституту народознавства НАН України. Авторка книжки «Тіло та ритуал. Структурно-семантичний аналіз українських обрядів родинного циклу».

Катерина Міщенко – перекладачка, есеїстка, співзасновниця видавництва «Медуза».

Леся Кульчинська – культуролог.

Вхід вільний

Презентація відбудеться в рамках феміністичної програми Центру візуальної культури, що триватиме з 3 до 19 березня

Організаційний партнер:
Medusa_Logo

За підтримки ERSTE Stiftung, Charles Stewart Mott Foundation та Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black Druck

Інформаційний партнер:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b63192

Контакти:

+38063 1481204 (Назарій Совсун)
vcrc@vcrc.org.ua
facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc.org.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *