Ґеорґ Шоллхаммер розповідає про довготривалий міжнародний дослідницький проект «Локальні модерності», започаткований 2002 року, що присвячений архітектурі та містобудуванню радянського модернізму, їх соціальним та ідеологічним витокам. Стереотипному упередженню щодо радянського урбанізму цей проект протиставляє дослідження підходу до містобудування, глибоко вкоріненого в проекті нового соціалістичного суспільства. За словами Шоллхаммера, цей континент архітектури, позначеної внутрішніми конфліктами, наповнений справжніми шедеврами, які ще мають бути відкриті та достойно оцінені.
В центрі уваги дослідницького проекту – парадоксальна природа радянського урбанізму: нездоланна суперечність між прогресивною ідеологією спільного публічного простору та комунальною організацією міста, з одного боку, та уявним простором влади і реальним простором радянського повсякденного життя, зіншого. Саме ця суперечність, на думку авторів проекту, зробила свій внесок,зокрема, і в розпад Радянського Союзу.

«Локальні модерності» не є завершеним проектом – це дослідження, що триває. Першими майданчиками проекту були Відень, Стамбул та Сан-Паулу. Георг Шоллхаммер розповість про результати пошуків на сьогоднішній день та плани на наступні роки.

Ґеорґ Шоллхаммер – видавець, автор та куратор з Відня. Працював над такими культурними проектами, як Documenta, Manifesta, tranzit.at, був ініціатором та учасником багатьох неінституціоналізованих мистецьких ініціатив протягом останніх 15 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *