У 1932 році відомий філософ Бертран Рассел писав, що технологічний прогрес дозволяє нам працювати менше. Наприклад, лише 20 годин на тиждень: «Якби звичайний найманий працівник працював чотири години на день, то цього було би достатньо всім, і не було б ніякого безробіття — звичайно, якби було встановлено бодай поміркований рівень розумної організації».

Економіст Джон Мейнард Кейнс у 1930 році прогнозував, що вже у 2030 почнеться період майже повного «технологічного безробіття», а люди будуть працювати не більше 15 годин на тиждень.

Петро Кропоткін проголошував, що «праця стане відпочинком і задоволенням», а робочі дні будуть дуже короткими. Звичайно, якщо все-таки існуватиме «розумна організація суспільства».

Здається, їхні пророцтва можуть справдитись. У квітні 2014 року муніципалітет Ґьотеборґа оголосив про експеримент. Місто планувало скоротити робочий день для всіх тих, для кого роботодавцем є Ґьотеборг, до 6 годин.

Втім, це місто лише наслідувало вдалі практики. Працівниці дому для літніх людей «Свартедаленс» стали учасницями експерименту зі зменшення робочого дня від 8 до 6 годин зі збереженням чинної зарплати. Для того, щоб виконувати всю необхідну роботу, додатково найняли 14 працівниць.

Енн-Шарлотт Далбом Ларссон (Ann-Charlotte Dahlbom Larsson), керівниця з догляду за літніми людьми, стверджує, що з часу переходу до коротшого робочого дня персонал не тільки почав краще себе почувати й енергійніше поводитись, але й почав якісніше доглядати за підопічними. «Я весь час була втомлена, — каже одна медсестра. — Я приходила додому і валилася на диван. А тепер я… набагато більш активна після роботи. У мене більше сил залишається як на роботу, так і на сімейне життя».

Також на шестигодинний робочий день перейшло відділення ортопедичної хірургії Сальгренської університетської лікарні Ґьотеборґа, сервісні центри «Тойота» в Ґьотеборзі та стартап Brath. Цей приклад наслідували ще кілька маленьких підприємств, які згодом повідомили, що коротший робочий день підвищує продуктивність і зменшує плиннність робочої сили.

Нагадаємо, що в дев’яностих роках Швеція вже експериментувала з шестигодинним робочим днем. Зокрема, короткий робочий день був введений для деяких робітників у Кіруні та Стокгольмі.

Викладачка Лундського університету Бірґітта Олсон, яка була залучена до експерименту в Стокгольмі, позитивно оцінила його результати: «Це була хороша інвестиція в добробут спільноти. Більше людей мали роботу, краще себе почували та працювали в кращих в умовах».

Джерела: Quartz, ZME Science та The Guardian.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *