Фонтан молодості

У експериментальному препараті під назвою J147,  впливи якого на хворобу Альцгеймера наразі вивчаються, було виявлено несподівані омолоджувальні ефекти. У дослідженні, в рамках якого препарат тестували на мишах, було виявлено, що у випробовуваних покращилася пам’ять та здатність до пізнання, стали здоровішими кровоносні судини і помітно поліпшилися фізіологічні риси.

«Ми не прогнозували, що побачимо такого роду омолоджувальний ефект, але зробив старих мишей схожих на молодих за кількома фізіологічними параметрами», — сказав Антоніо Куррайс, дослідник із Лабораторії клітинної нейробіології в Інституті біологічних досліджень імені Солка в Каліфорнії.

Звісно, оскільки робота велася з мишами, пройде якийсь час, перш ніж препарат можна буде застосувати для людей, і потрібно провести низку клінічних досліджень, щоб переконатися, що він так само працює в організмі людини. Тим не менш, дослідження є перспективним.

У рамках експерименту дослідники спостерігали за трьома групами мишей — одна група молодих мишей, інша — старих і остання група старих мишей на дієті зі вмістом J147. Група старих мишей, які вживали J147, продемонструвала підвищену продуктивність, менш патологічні ознаки Альцгеймера, кращий енергетичний обмін, менше запалення мозку, і більш низькі рівні жирних кислот у мозку.

Більшість експериментальних препаратів впливають на амілоїдні бляшки у головному мозку, що є характерною рисою хвороби, але, на жаль, ці ліки виявилися не дуже ефективними. У свою чергу, J147 лікує хворобу Альцгеймера, зосереджуючись на його основному факторі ризику — старінні, враховуючи, що це одна з головних причин того, що ця хвороба взагалі розвивається.

Бажаний побічний ефект

За даними Асоціації Альцгеймера, більш ніж 5 мільйонів американців живуть із хворобою Альцгеймера, і по мірі підвищення медіанного віку населення кількість випадків хвороби, за прогнозами, збільшиться до 13,5 мільйонів до 2050 року.

Мати хворобу Альцгеймера — це все одно, що падати в темну яму. Насправді це одна з найскладніших і найбільш руйнівних хвороб, з якими людство зараз має справу. Більшість хвороб атакують тіло, але це захворювання вражає мозок і зрештою руйнує його.

Якщо буде доведена ефективність препарату J147 у лікуванні хвороби Альцгеймера, то це забезпечить вирішення однієї з найбільш поширених і прогресивних дегенеративних хвороб мозку, у той час як омолоджувальна дія експериментального препарату також буде бажаною вигодою. Але, як зазначалося раніше, дослідники визнають, що, хоча результати випробувань на тваринах і були позитивними, щоб зрозуміти справжню релевантність та ефективність препарату, варто провести клінічні дослідження на людях, які заплановані на наступний рік.

За поширеністю хвороби Альцгеймера Україна не є винятком серед інших країн, проте на нині не існує чіткої статистики щодо кількості хворих, і ми можемо лише припускати, що їх відсоток у нас досить значний. За даними Інституту геронтології, в Україні на цю недугу страждає кожна десята людина похилого віку. Проте більшість хворих не звертаються до лікарів, ігноруючи прогресування хвороби чи навіть не підозрюючи про неї. У суспільстві, де літні люди виключені з активного соціального життя та маргіналізовані, погіршення їхньої пам’яті та прогресуюче слабоумство сприймають як норму. Проте з початку XX століття ці симптоми є не абстрактними проявами старості, а серйозним захворюванням, яке можна і треба лікувати. Можливо, у недалекому майбутньому, виправдавши свою ефективність, J147 стане доступним та поширеним препаратом і в Україні.

Джерело: Futurism

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *