Кір та коклюш — дві інфекційні хвороби, які донедавна вважали повністю подоланими в США — в останні роки повернулися до країни. Чому? Багато хто вважає, що спалахи цих хвороб пов’язані з феноменом відмови від вакцинації. Недавня стаття в «Журналі Американської медичної асоціації» дає цьому наукові обґрунтування.

Науковці з Університету Еморі проаналізували 18 досліджень (9 щорічних підсумкових текстів та 9 звітів про спалахи хвороби). У них було описано 1416 випадків захворювань на кір людей віком від 2 тижнів і до 84 років. З 1416 випадків захворювань на кір 970 мали деталізовану інформацію про вакцинацію. Аж у 574 випадках з 970 хворі на кір не були до цього вакцинованими, хоча не мали медичних протипоказань. Важливо відзначити, що в 405 випадках (тобто в 41,8%) відмова від вакцинації була пов’язана з «релігійними та філософськими» переконаннями.

Статистика

Проаналізувавши 32 звіти про спалахи коклюшу, що описували 10 609 осіб, про вакцинацію яких було відомо, дослідники прийшли до висновку, що 24-45% усіх людей, що захворіли на хворобу протягом п’яти найбільших епідемій, були невакцинованими або ж «недовакцинованими».

Дослідники роблять висновки, що «феномен відмови від вакцинації пов’язаний зі збільшеною ймовірністю захворювання на кір як серед тих, хто відмовляється бути вакцинованим, так і серед тих, хто є вакцинованим». Річ у тому, що відмова від вакцинації призводить до погіршення колективного імунітету (для того, щоб вакцина була ефективною, вакцинованою має буде достатньо велика група людей) і може призводити до епідемій серед населення. Колективний імунітет також захищає вразливі групи населення — людей, що не можуть бути вакцинованими через свій вік (маленькі діти) та медичні причини (алергія).

Колективний імунітет
«Відмова від вакцинації також має зв’язок зі збільшеним ризиком захворювань на коклюш», — зазначено у висновках до статті. Саад Омер, епідеміолог і один із авторів дослідження, який вивчає питання вакцинації от уже більше десятка років, стверджує: «Подолати спалахи хвороби найлегше шляхом боротьби з відмовою від вакцинації».

Це дослідження є одним із багатьох, які показують, що відмова від вакцинації може призводити до спалахів і навіть епідемій інфекційних хвороб.

Нагадаємо, що нещодавно в Україні були зареєстровані випадки захворювання дітей на поліомієліт — дитячий спинномозковий параліч, який може призводити до каліцтва або навіть смерті дітей. Хоча влада в особі Геннадія Москаля і встигла заявити, що роздмухування паніки є безпідставним, ВООЗ все ж наполягає, що ситуація є вкрай серйозною.

Лікарі стверджують, що «кількість щеплених дітей близька до критичного рівня — усього 14 відсотків від потреби», а ВООЗ, ЮНІСЕФ та вчені говорять про те, що вже декілька років попереджали про важку ситуацію, що склалася. «Недовіра серед населення до вакцинації, погане забезпечення вакцинами й корупція у системі медицини привели Україну до тривожно низьких показників імунізації, — писав Ед Холт у медичному виданні The Lancet. — В останні роки у країні вже були хвилі випадків захворювання на кір, краснуху, свинку — кількість захворювань на кір зросла з менш ніж 100 у 2010 році до більш ніж 12 700 у минулому році, в той час як охоплення вакцинацією впало до найнижчого рівня за останні двадцять років».

Джерело

Додаткове джерело

Стаття на сайті ЮНІСЕФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *