Уряд Нідерландів збирається скоротити видатки на сотні порожніх тюремних камер, закривши декілька тюрем у наступні пару років. Причиною закриття стала тенденція стрімкого падіння рівня злочинності в останні роки — в середньому на 0,9% за рік. Якщо тенденція зберігатиметься, 3000 тюремних камер та 300 місць утримання неповнолітніх стануть зайвими.

Іншою причиною, за словами міністра юстиції Нідерландів Ван дер Штура (Van der Steur) стало те, що за незначні злочини судді тепер дають коротші строки, тобто злочинці перебувають у в’язницях менше часу. Він також додав, що тяжкі злочини стають дедалі менш поширеними.

За інформацією видання Telegraaf, отриманою з внутрішніх урядових документів, наразі під закриття потраплять щонайменше п’ять тюрем, що створюють 1900 робочих місць.

Після завершення плану щодо закриття 19 тюрем у минулому році міністр юстиції заявив, що планів подальшого скорочення виправних закладів немає. Водночас, за словами Ван дер Штура, порожні камери коштують державі занадто дорого.

Депутатка від Соціалістичної партії Найн Койман (Nine Kooiman) розкритикувала такі плани, назвавши «скандалом» небажання уряду дотримуватися своїх попередніх обіцянок. «Якби цей уряд справді працював над тим, щоб ловити шахраїв, ми не мали би цієї проблеми з порожніми камерами», — заявила Койман.

Повернути частину витрат уряд Нідерландів планує шляхом імпорту в’язнів із сусідніх країн, де є їх надлишок. У вересні минулого року перші з 240 норвезьких ув’язнених були переведені до в’язниці Феенхаузен (Veenhuizen) у провінції Дренте, згідно з угодою між урядами двох країн на початковий період у три роки.

Більше 10 мільйонів людей у світі сьогодні перебувають за ґратами. Світовими лідерами у кількості ув’язнених є США (2 217 000 ув’язнених), Китай (1 649 804) та Росія (646 319). Російська Федерація також є лідером серед європейських країн у кількості людей, що перебувають за ґратами — як в абсолютних, так і у відносних цифрах. Почесне друге місце посідає Республіка Білорусь.    

Графік про населення тюрем

Населення тюрем у світі зросло майже на 20% з 2000 року, в той час як населення світу загалом виросло приблизно на 18%. В Океанії та в обох Америках кількість ув’язнених збільшилася на 60% та 40% відповідно, тоді як у Європі впала на 21%. Це зменшення відбулося великою мірою завдяки падінню кількості ув’язнених у Росії, а також інших країнах Центральної та Східної Європи.

В Україні за ґратами перебувають 65 976 осіб (не рахуючи території, непідконтрольної Україні). В цілому кількість ув’язнених зменшувалася останніми роками: від 218 800 людей у 2000 році і до 147 112 у 2013.   

Джерело про Нідерланди

Більше інформації про населення тюрем

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *