Осінь 2016 року можна справедливо назвати осінню студентських протестів. Широкого розголосу набуло щонайменше п’ять заворушень, організованих активною молоддю. Але якщо більшість із них стосувалися, в основному, проблем кожного окремого університету, то акція проти підписання Законопроекту №5130, яка відбулась 14 грудня 2016 року, об’єднала усіх студентів і з плакатами й вимогами привела їх до Верховної Ради.

Студентка, яка представилась як Брі й попросила не згадувати її справжнього імені й місця навчання, зустрічає свій день народження під урядовими стінами. Вона одна із організаторок акції, яку ініціювала мережа незалежних студентських профспілок «Пряма дія». Близько третьої години дня невеликими групами починають збиратися пікетувальники, серед яких і журналісти з камерами. Спочатку здається, що подія не буде масштабною. Брі говорить нам, що незалежно від того, досягнуть вони якогось результату чи ні, подібні заходи проводити варто і вона дуже сподівається, що влада почує їхні вимоги.

Нагадаємо, що історія зі скасування обов’язкових стипендій наблизилась до завершення 6 грудня 2016 року, коли багатостраждальний Законопроект №5130 таки було прийнято. Станом на теперішній час законодавство гарантує забезпечення стипендіями не менше 2/3 та не більше 75% студентів. Згідно з новими правилами, у 2017 році стипендії отримуватимуть тільки найбільш успішні та соціально незахищені, при цьому, як запевняють чиновники, розмір допомоги суттєво зросте. Визначення успішності залишили на розгляд ВНЗ. За задумом Лілії Гриневич, кожен університет розробить свої власні критерії для складання рейтингів, які будуть схвалюватись вченими радами при обов’язковому погодженні з органами студентського самоврядування. Така рейтингова система абсолютно не гарантує, що навіть навчаючись на відмінно студент зможе зайняти гідне місце в рейтингу і потрапити до тієї частки обраних, які отримають такі необхідні грошові виплати.

Коли кількість студентів, які прийшли підтримати пікет, суттєво зросла, розпочався й власне сам пікет. Тримаючи в руках плакати «За гідну стипендію», «Проти 5130», «Конкретні цілі, а не безглузда конкуренція», «Оптимізуйте декларації, а не стипендії» протестувальники стали спинами до Верховної Ради. Спершу виступили активісти, стисло окресливши відому всім ситуацію та оголосивши вимоги й цілі даного протесту. Основна думка: стипендія це право, це можливість навчатися. «Ми можемо піти працювати в МакДональдз, і в що тоді перетвориться наше навчання? Яким ми будемо спеціалістами?» — говорять студенти. Виходячи з цього формулюють й основні вимоги: ветувати Законопроект №5130 та привести розмір обов’язкових стипендій у відповідність до прожиткового мінімуму.

Вже знайома нам Брі пропонує чиновникам піти далі й забрати все, щоб зрозуміти, наскільки безглуздий їх сценарій. «Уявімо, що буде, якщо в студента забрати ще й книжки, забрати кволе матеріально-технічне забезпечення. Так, ймовірно, зможуть вчитися лише най-найвмотивованіші студенти, лише най-найуспішніші залишаться. Якщо студентів обмежити ще й в доступі до Інтернету,  позабирати ноутбуки чи позакривати бібліотеки, от тоді лише найобдарованіші зможуть знайти мотивацію до навчання, знайдуть матеріальне забезпечення для себе самі. Підемо далі. У студента можна забрати право на проживання в гуртожитку й побудувати дорогі готелі, щоб лише найбагатші могли жити біля ВНЗ. І лише справжні Ньютони зможуть піднятися з нетрів бідності й отримати свою освіту».

Усі бажаючі учасники акції протесту змогли взяти мегафон та висловити свою думку. Це різні студенти, з різних університетів, з різними життєвими обставинами, але як разюче схожі їхні проблеми. Майже всі вони приїжджі із різних міст нашої країни. Їхні сім’ї не мають достатньо коштів, щоб забезпечити їм безтурботне або хоча б достойне проживання в Києві. Теперішня стипендія хоч і не досягає рівня прожиткового мінімуму, але виконує роль рятівного поплавка, щомісячного стабільного прибутку, який значно полегшує життя. А зараз не буде і цього. Ще одна проблема — ціна за проживання в гуртожитку, яка залежить від розміру мінімальної стипендії, а тому також зросте з наступного року. При тому, що частка тих, хто отримуватиме ці самі мінімальні стипендії, зменшиться майже вдвічі.

«Нам розповідають, що в бюджеті немає грошей, щоб виплачувати нам гідні стипендії, а тому потрібно урізати кількість стипендіатів. Але ми бачили електронні декларації, ми знаємо, що таке офшори, ми розуміємо, який мізерний податок сплачує великий капітал, тобто олігархи». «Мені здається, що державі невигідно вкласти гроші в мій потенціал, щоб в майбутньому я приніс користь державі як спеціаліст. Державі вигідно, щоб я взяв квиток і поїхав кудись у Польщу збирати клубніку». Ці та інші аргументи знову й знову повторювали студенти в надії бути почутими.

Коли ж виступи завершились, учасники протесту сформували колону й вирушили до Адміністрації Президента України. Дорогою лунали гасла: «Кращий досвід всього світу — інвестиції в освіту», «Хай оплачує еліта медицину і освіту», «Готуєш вчителів до голоду змолоду», ну і, звісно ж, «Бунтуй, кохай, права не віддавай». Реакція випадкових перехожих, які стали свідками цього маршу, була різною: від схвальних вигуків до зневажливих коментарів. Ось так шумно і невесело всі добрались до головного пункту призначення. На Банковій вже чекали: студентів і журналістів перед Адміністрацією гостинно зустрів кордон із підрозділів Нацгвардії та поліції.

На цьому протест завершився. Охорона послухала гасла та виступи протестувальників, залишивши свою думку при собі, а організатори ще раз зачитали вимоги акції Президенту України Петру Порошенку:

  1. Застосувати право вето до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України №5130 як такого, що звужує гарантії студентів усупереч статті 22 Конституції України.
  2. Не підписувати закон про Державний бюджет України на 2017 рік, якщо у ньому не буде передбачено академічної стипендії на рівні прожиткового мінімум принаймні для 2/3 студентів, які навчаються за рахунок державного замовлення.

Петру Олексійовичу також нагадали, що після інциденту з тортом і заступником міністра він заявив, що не допустить прийняття бюджету, в якому будуть відмінені стипендії. Усі присутні висловили готовність стежити, чи дотримає президент свого слова. До студентів вийшов представник від Адміністрації і забрав офіційне звернення з вимогами, пообіцявши його зареєструвати та сказати потім реєстраційний номер за вказаним телефоном. Як повідомили нам пізніше організатори пікету, своєї обіцянки цей пан дотримався і про реєстрацію чемно відзвітував. На цьому й розійшлися.

Такий прояв активності свідчить, що крапка в боротьбі за стипендії ще не поставлена. Студентство — це активна і впливова частина населення, яку держава не може ігнорувати. На рівні окремих навчальних закладів було здобуто кілька вагомих перемог. В різних ВНЗ студенти домоглись перегляду навчальних програм, закриття незаконного магазину в приміщеннях університету, відміни скорочення семестру та ще кількох важливих пунктів. І хоча вчорашня акція не зібрала стільки прихильників, скільки хотілося б, сам факт того, що студенти змістили фокус уваги зі своїх суто університетських проблем на загальнодержавні — хороший знак. І поганий для влади. Можна сподіватись, що наступні події привертатимуть більше уваги і до них залучатиметься все більше людей.

Протести прости законопроекту №5130 також пройшли і в інших містах України:

Сюжет телеканалу «Інтер» про акцію в Харкові

Акція в Одесі

Фоторепортаж із акції в Києві

Відео з акції у Києві

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.