На початку березня ізраїльський парламент проголосував за закон, згідно з яким куріння марихуани більше не є кримінальним злочином — принаймні для тих, хто курить удома або не попадається на вулиці. Якщо ж курця спіймають, то на перший раз він отримає лише адміністративне покарання — штраф у 1000 шекелів (приблизно 275 доларів). Наступні два рази штраф буде збільшено, а на четвертий раз «злісного порушника» усе ж звинуватять у кримінальному злочині.

Втім, у деяких ізраїльтян — прихильників легалізації новий закон викликає радше підозру, ніж схвалення. Річ у тім, що куріння трави в Ізраїлі є доволі поширеним. Приблизно 25 тис. ізраїльтян мають дозвіл на використання марихуани з медичною метою. Ізраїль є одним зі світових лідерів у дослідженні ефектів канабісу. За даними Агентства з наркотиків і злочинності ООН, майже 9% ізраїльтян вживають марихуану, але деякі ізраїльські експерти стверджують, що ця цифра занижена. При цьому, за даними поліції, у 2015 році за куріння марихуани було затримано лише 188 людей на всю країну — на 56% менше, ніж у 2010 році. При чому багатьом затриманим так і не було висунуто звинувачення. Тобто фактично в Ізраїлі — особливо у великих містах, таких як Тель-Авів — склалася ситуація, коли поліція ігнорує курців трави у громадських місцях, і ув’язнення за вживання марихуани є дуже рідкісними. Але у зв’язку з новим законом існує побоювання, що, оскільки відтепер переслідування курців стане потенційним джерелом бюджетних надходжень від штрафів, то поліція може отримати вказівку більш ретельно стежити за курінням марихуани і частіше карати порушників. Однак поки закон ще не почав діяти, важко сказати, чи це побоювання виправдане.

До того ж, продаж та вирощування марихуани в Ізраїлі залишаються кримінальними злочинами. Тобто склалася досить абсурдна ситуація, коли мати при собі і вживати марихуану можна, а легально отримати її (окрім як за рецептом лікаря) — ні.

Однак ізраїльські високопосадовці, такі як міністерка юстиції Аєлет Шакед і міністр громадської безпеки Ґілад Ердан, заявляють, що нове законодавство щодо вживання марихуани є важливим кроком до нової політики у цій сфері. Ця нова політика, за їхніми словами, наголошуватиме на інформуванні громадськості про дію марихуани і на лікуванні залежності, а не на кримінальних покараннях за вживання і поширення канабісу.

Останнім часом вживання трави було декриміналізовано або легалізовано і в кількох європейських країнах, таких як Іспанія, Голландія і Німеччина, яка проголосувала за легалізацію у січні цього року.

Джерела: Reuters, Vice

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.