Центр візуальної культури та “Політична критика” запрошують на серію презентацій та дискусію “Праця жіночих рук”, що відбудеться в суботу, 18 березня, о 16:00, а також на кураторську екскурсію виставкою “TEXTUS. Вишивка, текстиль, фемінізм”, що відбудеться в неділю, 19 березня, о 16:00.

“Праця жіночих рук” – це серія невеликих лекції, де буде представлений соціологічно-історичний зріз тем, що стосуються жіночої праці у сферах масового виробництва текстильних виробів та індивідуальної та творчої ручної роботи.

Соціологиня Оксана Дутчак представить матеріали свого дослідження на тему “Брендовий одяг made in Ukraine: оплата та умови праці працівниць швейних фабрик”. Історикиня Ольга Мартинюк розповість про трагедію на підприємстві “Чернігіввовна”, і як його робітниці отримали статус ліквідаторів: “Сортувальниці радіоактивної вовни 1986-го”. Кураторка і дослідниця гендеру з Мінська Ірина Соломатіна ознайомить із історією донедавна невідомої білоруської народної майстрині, що мала незвичайні талант і долю: “«Дываны-маляванкі» білоруської художниці Альони Кіш (1896(?)–1949): між забуттям і визнанням”. Художниця Анна Сороковая у доповіді “Військове рукоділля” поділиться історіями про те, яких форм набирала текстильна ручна праця в часи Першої і Другої світових війн, а також в наш час.

Виставка TEXTUS. Вишивка, текстиль, фемінізм” виявляє пласт феміністичного мистецтва, представленого через вишивку і текстиль, та пропонує глядач(к)ам прочитати його саме як наратив, повертаючись до початкового значення поняття “textus”, що означає “тканина”, “поєднання”, “переплетіння”.

Експозиція, а також лекції та дискусії, що відбудуться в рамках виставки, пропонують до обговорення такі теми, як сучасна ситуація щодо прав жінок, зокрема в Україні та на пострадянському просторі, піднімуть питання жіночої праці та ідентичності в мистецтві і суспільстві.

Учасниці: Оксана Брюховецька, Софія Времєнная, Ксенія Гнилицька, Анна Звягінцева, Аліна Клейтман, Аліна Копиця, Тетяна Корнєєва, Ірина Кудря, Валентина Петрова, Анна Сороковая, Ірина Стасюк, Олеся Трофименко, “Швеми”, Анна Щербина.

19  березня о 16:00 кураторка та учасниця виставки Оксана Брюховецька проведе екскурсію експозицією.

Вхід вільний

http://vcrc.org.ua/

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.