У листопаді 2016 року об’єднані курдські та арабські сили – Сирійські демократичні сили або SDF — за підтримки американських військових оголосили про початок наступу на самопроголошену столицю Ісламської Держави, місто Ракку. А 6 червня розпочався штурм цього міста, який триває і зараз.

631822b11e6e4450bf99b81fc1a59931_6

Влада Башара Асада була витіснена з міста ще у травні 2013 року силами ісламістів Фронту Аль-Нусри та інших повстанських груп. Ракка стала одним із центрів антиурядового повстання. У січні 2014 місто опинилося під повним контролем бойовиків Ісламської держави, які проголосили його своєю столицею у Сирії. Це призвело до репресій проти алавітів та прибічників Башара Асада, знищення шиїтських і християнських релігійних споруд, а християни масово покинули місто. За час війни місто неодноразово було ціллю авіаційних ударів антиісламістської коаліції, але операція зі звільнення його від бойовиків проводиться вперше.

Операцію «Ворота Євфрату» проводять бійці Сирійських демократичних сил, що складаються переважно з підрозділів курдської міліції YPG/JPG, а також арабських, асирійських та інших підрозділів під командуванням жінки Рожди Фелат (Rojda Felat). За останні кілька місяців Ракка була практично оточена курдськими військами, тому наступ на місто відбувається одразу з трьох напрямків за підтримки ударів американської авіації. Зараз бої ведуться вже у міських кварталах, зокрема вже зайнято східний район Аль-Машлаб (al-Mashlab).

map

Успіхи курдських сил та можливе зростання їхнього впливу в регіоні після захоплення Ракки серйозно непокоїть Туреччину, яка вбачає в YPG виключно терористів. Ще на початку наступу на Ракку у 2016 році підтримувані Туреччиною бойовики перетнули кордон та увійшли до північних районів Сирії, контрольованих YPG. Турецькі дипломати також різко засудили рішення США про передачу курдам легкого озброєння перед початком операції зі звільнення міста, а президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що сподівається, «що ця помилка буде негайно виправлена».

groups

Небезпеку від курдів, схоже, відчувають і сирійські урядові війська, зіткнень із якими раніше практично не траплялося. У мережі Twitter з’явилися повідомлення про два зіткнення між бійцями SDF та сирійською армією біля міст Мескена і Камишли. Щоправда, підтверджень цьому поки немає.

За матеріалами: Al Jazeera, Al Jazeera, Wikipedia

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.