12,9 мільйонів немовлят, або приблизно кожен 10 малюк у світі, не пройшли процедуру вакцинації від дифтерії, правця та коклюшу (DTP), що серйозно підвищує ризики зараження цими потенційно смертельним захворюваннями. Такі невтішні дані наводить Всесвітня організація охорони здоров’я за 2016 рік. До вісімки країн із найгіршим рівнем імунізації разом із Центральноафриканською республікою, Чадом, Екваторіальною Гвінеєю, Нігерією, Сомалі, Південним Суданом та Сирійською Арабською Республікою увійшла й Україна. У всіх цих країнах щеплення отримали менше 50% немовлят.

Дослідження проводилося серед 196 країн, 130 із яких досягли поширення вакцинації DTP3 (3 щеплення у різному віці) на рівні не менше 90%, що відповідає плану Глобальної вакцинації (Global Vaccine Action Plan) ВООЗ. Загальносвітовий рівень наразі становить 87%. Проте у інших 64 країнах для досягнення хоча б показника 90%, вакцинувати необхідно не менше 10 млн. немовлят, 7,3 млн. з яких проживають у неблагополучних країнах, у тому числі в тих, де відбуваються військові конфлікти.

За даними дослідження щеплень від інших хвороб, перше щеплення від кору отримують 85% новонароджених у світі, а друге — 64%. Щеплення від краснухи наразі застосовують у 152 країнах світу. За останні роки їх розповсюдження суттєво зросло, від 35% у 2010 до 47% у 2016 році. Водночас ВООЗ вважає недостатнім охоплення нещодавно рекомендованими організацією вакцинами від ротавірусних інфекцій та пневмонії — 50%. Щеплення від цих двох захворювань могло б суттєво зменшити смертність дітей у віці до 5 років.

Загалом, за словами авторів дослідження, вакцинація дітей від дифтерії, правця, коклюшу та кору допомагає запобігати 2-3 мільйонам дитячих смертей щороку, що є одним із найбільш ефективних та дешевих заходів громадського здоров’я.

Всесвітня організація охорони здоров’я також відзначає нерівномірний доступ до найсучасніших (і більш дорогих) вакцин для країн з різними економічними можливостями. Адже за глобальними, усередненими цифрами криється разюча нерівність. Проте за останні 10 років стан цієї нерівності вдалося дещо знизити, як сказано в окремому дослідженні ВООЗ «Стан нерівності: дитяча імунізація». Ці дослідження лише підтвердили попередні висновки UNICEF про важливість інвестування у бідні та найбільш маргіналізовані спільноти.

Боротьба з економічною нерівністю домогосподарств усередині країн та освіта для жінок є важливими факторами покращення рівня імунізації. Особливо зважаючи на стрімкий ріст популяції міст, зокрема нетрів мегаполісів Азії та Африки. Міська біднота — це групи найбільшого ризику неотримання або недоотримання усіх необхідних щеплень.

«Імунізація — це одна з дій, найсприятливіших для досягнення рівності, — каже доктор Роберт Нанді, голова відділу імунізації у UNICEF. — Надання вакцин, що рятують життя, членам найбідніших спільнот, жінкам та дітям слід розцінювати як завдання з найвищим пріоритетом у будь-якому контексті».

З повним текстом звіту можна ознайомитися на сайті ВООЗ

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.